Szent Márton ereklyéje a Gércei Plébánián

Kishírek – 2015. május 29., péntek | 15:06

2015. május 23-án érkezett a Gércei Plébánia területére a Szent Márton-ereklye – adja hírül a Szombathelyi Egyházmegye honlapja.

Először Nagy-Köcskön az iskolakápolnában fejezhették ki tiszteletüket a hívek az ereklye előtt. A Szent Márton-énekeket vezette, orgonált: Simon Katalin. Ezt követően érkezett Káldra, a Keresztelő Szent János-templomba, ahol 18 órakor szentmisét mutattak be, mintegy 300 hívő jelenlétében. A liturgikus szolgálatot ellátta: Pupp Gábor. Május 24-én, vasárnap 11.30-kor az egyházashetyei id. Szent Jakab-templomban, a 13 órakor kezdődő szentmise keretében a vásárosmiskei Mindenszentek-templomban a hívek nagy számban csodálhatták meg a Szent Márton-ereklyét. Orgonált: Simon Katalin, Fábián Gábor karnagy.

Este a gércei, Szent Kereszt felmagasztalása plébániatemplomban, a 18 órai szentmisében a Panágia Kórus közreműködésével fogadták a relikviát. Már hetekkel ezelőtt elkezdődött a kóruspróba, hiszen a szentmisén Szent Márton-énekek csendültek fel ezen alkalomból. „Ó, Szent Márton, szent ereklyéd nagyra becsült drága kincs...” Az ének szövegéhez társulva fejezték ki tiszteletüket a hívek május 25-én, a sitkei Szentháromság-templomban a 10 órai szentmisében. Nagysimonyiban a Szent András-templomban 11.30-kor kezdődött az ünnepi szentmise. A kántori szolgálatot ellátta: Fábián Gábor, Bődi Gábor. Szép számmal vettek részt a hívek a szentmiséken, egy-egy szentmisén mintegy 150-200 ember képviselte a helyi közösséget. A szentmiséket bemutatta: Balasi István plébános.


Minden szentmise prédikációjában elhangzott Szent Márton történetének egy-egy eseménye. A példamutató szent életéből sok új és régi történetet eleveníthettek fel a hívek. Sokan már korábban ismerték Szent Márton történeteit, sőt Konkoly István püspök ideje alatt, Marton István plébános zarándoklatot szervezett és ez alkalommal a hívek járhattak a franciaországi Tours városában.


Feltételezhetően a mai Sitke és Nagysimonyi települések helyén az ókorban Bassiana városa állt. Régészeti leletek is ezt bizonyítják. Ebből adódóan Szent Márton a Borostyánkőút mentén, amely a városon át haladt kelet felé, megfordult ebben a városban is.

Vásárosmiske településen ma is élő legenda, hogy már az ókorban mezővárosi rangra emelkedett település volt. Ez a település a vásárairól vált híressé, innen adódik, hogy nevében is hordozza a vásár elnevezést. A helyi legenda szerint az őszi utolsó nagy vásár Szent Márton napjához kötődik. Ilyenkor tartották az év utolsó nagy állatvásárát, ez a 19. sz. elejéig működött. Mára már csak hagyományként maradt fenn.


A Gércei Plébánia hívei egyik Szent Márton-énekhez kapcsolódva helyezték bizalmukat a Szent közbenjárásába: „Benned bízva, esdve kérünk Tégedet, Óvjad, védjed hozzád síró népedet.”

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria