A Szent Márton Jubileumi Évre készülve – A zarándokok fogadása

Hazai – 2014. július 13., vasárnap | 17:40

2016-ban ünnepeljük Szent Márton születésének 1700. évfordulóját. Már eddig is sok zarándok érkezett a vasi megyeszékhelyre, hogy felkeresse a szent szülőhelyét. A Szombathelyi Egyházmegye arra számít, hogy a jubileum apropót ad, hogy még többen jöjjenek. Éppen ezért megkezdődtek az előkészületek a zarándokok fogadására. A Martinus.hu hírét olvashatják.

De mire is van szükségük a látogatóknak, hogy valóban maradandó élmény legyen számukra az út? Erre kerestük a választ Maurer Péterrel, a Martineum Felnőttképző Akadémia igazgatójával, a Szent Márton Zarándokiroda vezetőjével.

Az elmúlt években sokat tettek papok, hitoktatók, szakemberek és civil szervezetek azért, hogy Szent Márton neve, élete ismerősen csengjen az emberek fülében idehaza és külföldön. Több projekt is segítette ezt: például a Szent Márton Zarándokútvonal kialakítása, kiadványok megjelentetése.

Kisebb-nagyobb létszámú zarándokcsoportok folyamatosan érkeztek a korábbi években, és érkeznek most is. Tavaly például Stuttgartból 500-an keresték fel Márton szülővárosát. De jönnek kerékpáros, illetve gyalogos zarándokok is. Ők mind kérik a segítségünket kulturális és lelki programok összeállításában.

Ebben segít a Szent Márton Zarándokiroda. De hogyan?

Ez egy szolgálat. Azokat a zarándokokat segíti, akik kifejezetten Szent Márton miatt jönnek. A csoportoknak többek között szállás, ellátás, kulturális program kell. A Martineum Felnőttképző Akadémia 22 éve működik és fogad vendégeket. 50 embert tudunk a felújított szobákban elszállásolni. A nagyobb csoportok elhelyezése azért gondot jelent, városi szinten is. A lelki programok összeállításában segítünk, kiadványokat tudunk biztosítani számukra, de zarándokcsomagot is állítunk össze. Ebbe a sál, esernyő éppúgy beletartozik, mint az esőkabát, kulacs, táska. Ezek hasznosak is, később pedig emlékként szolgálnak. A célunk, hogy maradandó élmény legyen a zarándokok számára az út.

A Szombathelyi Egyházmegye mit tud nyújtani a zarándokoknak – akár programként, akár látnivalóként?

A Nyugat-Európából érkezők szívesen megismerkednek a magyar kultúrával, a belföldiek pedig a szombathelyi értékekkel. Így a Szent Márton-templom, a Szent Márton Látogatóközpont kedvelt célpont, ahogy a Székesegyházat is sokan megnézik. Jó lenne, ha a Püspöki Palota látogathatóvá válna. Erre is sokan kíváncsiak.

Mit kell tennünk, hogy a zarándokokat minél jobb körülmények fogadják?

Szükségesnek látom a főbb helyszínek és azok környezetének rendbetételét és rendben tartását, több kiadványra – főként idegen nyelvűekre – lesz szükség, ahogy idegenvezetőből is sokkal több kellene, akik kalauzolják a vendégeket.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria