Szent Márton küzdelmei az ariánusokkal – Németh Norbert előadása Zalaegerszegen

Hazai – 2016. március 24., csütörtök | 10:01

Március 22-én folytatódott a Szent Márton Akadémia előadássorozata Zalaegerszegen, a Mindszenty József-iskolában. Németh Norbert, a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség vezetője a 4. század egyik tévtanítását, az arianizmust mutatta be, s felidézte, miként küzdött ellene Szent Márton.

Németh Norbert előadásában teológiai kérdésekről és a keresztény hit alapvetéseiről szólva az egyház születésétől egészen a 4. század közepéig vezette végig a hallgatókat. Elmondta, hogy a korai egyház számára a hit tisztasága, a tévedések kijavítása rendkívül fontos feladat volt. Ezekből pedig sok volt, hiszen a korai századokban a szóbeli hagyománynak nem volt még egységes, írott változata. Így sokan másként kezdtek el tanítani például Jézusról, mint amit az Egyház hirdetett. Az egyik ilyen volt Arius is, aki szerint Jézus nem isten, csak az Atya egy tökéletes teremtménye. A 325-ös niceai zsinat utasította el ezt a tévtanítást, de addigra már követőinek befolyása kiterjedt a Római Birodalomban.

Szent Márton is találkozott Arius papjaival, többek között szülőföldjén, Pannóniában. Ráadásul Ariust is éppen e tartományba száműzték. Így nem véletlen, hogy erős volt az ellenállás Márton tevékenységével szemben: megkorbácsolták, majd a tartományból is elűzték.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír