Szent Márton ünnepe a Győri Egyházmegye oktatási intézményeiben

Kishírek – 2018. november 20., kedd | 16:28

A Szent Márton novemberi ünnepéhez kötődő hagyományokat az egyházmegye oktatási intézményeiben a pedagógusok, a szülők és a gyermekek közösen őrzik és ápolják.

A csornai II. Rákóczi Ferenc-óvodában az óvodapedagógusok és a gyermekek játékfűzéssel, dramatikus és árnyjátékkal jelenítették meg, hogy Szent Márton miként osztotta meg köpenyét a koldussal.

A mosonmagyaróvári Hildegard Óvoda munkatársai lámpásokkal megvilágított környezetben fogadták a Szent Márton-napra érkező családokat. „Szent Márton napja számunkra az önzetlenség, a szeretet és az adakozás ünnepét jelenti. Életpéldáját követve arra igyekszünk felhívni a gyerekek és a szülők figyelmét, hogy mindenki tehet jót a mindennapjaiban, az életében. Mindez megnyilvánulhat egy mozdulatban, egy mosolyban, egy odafordulásban, egy embertársunkért felajánlott imában, egy jókor teremtett csendben, vagy éppen egy közösen készített sütemény egymással való megosztásában” – hangsúlyozta Fehér Lászlóné intézményvezető. 

Az óvodapedagógusok és a családok közösen mentek a magyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-templom elé, ahol Both Zoltán diakónus vezetésével kérték Szent Márton közbenjárását.



A soproni Szent Orsolya-iskola kisdiákjai és tanítóik a maguk készítette lámpásokkal járták végig a belvárost, miközben Márton-napi dalokat énekeltek. Az óvodások pedig „libás” műsorral készültek az Orsolya téren. Ezt követően a belváros utcáin Márton lovaggal együtt körmenetben tettek tanúságot a keresztény örömről. Visszatérve a szülők Szent Márton megtérésének, megkeresztelkedésének és püspökké szentelésének történetét mesélték el a gyerekeknek. Az előadás után az oktatási intézmény lelkésze, Kovács Gergő Vilmos atya a Szeplőtelen Fogantatás-templomban megáldotta a Szent Márton-napi pereceket.

További képek ITT találhatók.

Forrás és fotó: II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola, Csorna; Hildegard Óvoda, Mosonmagyaróvár; Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium, Sopron

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria