Szent Márton útján zarándokolnak Szombathelyről Pannonhalmára

Hazai – 2016. június 22., szerda | 18:10

A jubileumi Szent Márton-év tiszteletére gyalogos zarándoklatot hirdetett a Szombathelyi Egyházmegye. Június 20-án hatvanan léptek Szent Márton nyomába a Szombathelyről Pannonhalmára vezető úton.

KÉPGALÉRIA  – klikk a képre!

A június 25-ig tartó zarándoklat célja nem a 150 kilométeres táv teljesítése, sokkal inkább a lelki fejlődés, elmélyülés Szent Márton példája nyomán a felebaráti szeretetben. Éppen ezért is kell minden résztvevőnek bizonyos feladatokat vállalnia, teljesítenie az út során, melyekkel társaikat segítik. Az imádság, a lelki beszélgetések „kísérőtársai” a zarándoklatnak, ahogy a csend is. Mindennap elhangzik egy részlet Szent Márton életéből, hogy így is jobban megismerjék a zarándokok a savariai születésű szentet, és példája nyomán váljanak jobb keresztényekké. Mert a végső cél az, hogy jobb Krisztus-követők legyenek mindannyian.

Nem éppen zarándokbarát időjárás fogadta június 20-án, hétfőn a szombathelyi székesegyháznál gyülekező csapatot. A hol kisebb, hol nagyobb intenzitású eső előre jelezte: a zarándoklat első napját senki sem fogja szárazon megúszni. Tapasztalt zarándokok, túrázók és kezdők is akadtak a hatvanfős társaságban, akik hétfőn reggel szentmisén vettek részt a szombathelyi székesegyházban. Veres András egyházmegyei kormányzó áldásával indultak útnak a zarándokok, akik között Szombathelyi Egyházmegyén kívüli – például budapesti és pannonhalmi résztvevő is akadt.

Bőséges égi áldás kísérte a gyalogosokat, miközben Szombathelyről Vépre értek. Németh Tamás plébános vezetésével a helyi hívek egy csoportja fogadta a zarándokokat. Az eső elől kitűnő védelmet nyújtott a vépi templom, ahol a częstochowai Mária-kép egy másolata is látható, amelyet készítésekor az eredetihez is hozzáérintettek.

Vépről Porpácra vezetett az út. Szakadó eső áztatta a zarándokok lábnyomát az út ezen szakaszán, amelyet rövidítésként földúton, mezőgazdasági művelésű területek között tettek meg. Az imádság, az énekszó hangja azonban mindig messzire szállt, kifejezve, hogy minden nehézségen átsegít minket a hit és az imádság ereje.

Porpácon már szögre lehetett akasztani az esőkabátokat. A templomban a Sulpicius Severus által írt Szent Márton-életrajzból hallgattak meg részletet a zarándokok. A verőfényes napsütésben már sokkal vidámabban vágtak neki a résztvevők a Porpácról Bögötre vezető útnak. Az Assisi Szent Ferenc tiszteletére szentelt templomban több évtizedes hallgatás után másodszor szólalt meg a nemrég felújított orgona, majd Wimmer Roland plébános és a helyiek fogadták a zarándokokat.

Az első nap végállomása Sárvár volt; ahogy minden településen, itt is harangszó fogadta az érkezőket. Imádság következett a Szent Miklós-templomban, ahol egy Szent Mártont ábrázoló üvegablak is emlékeztet az egyházmegye híres szülöttére. Ezt rövid ima követte a Szent László-templomban, majd az úton lévők Orbán István plébánossal találkoztak.

A sárvári Szent László Katolikus Általános Iskolában tértek nyugovóra a zarándokok, miután katekézisen is részt vettek. Az út egyik legfontosabb kísérője ugyanis az a hitbeli tanítás, amit Szent Márton példája nyomán tartanak Derossi Raja, Óra Krisztián és Molnár János atya, a zarándoklat lelkivezetői. Az első estén Derossi Raja atya a bűnbánatról szólt.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria