Szent Mihály-barlang Olaszországban – az egyetlen nem emberi kéz által fölszentelt kápolna

Kultúra – 2016. szeptember 29., csütörtök | 19:55

A hagyomány szerint 493-ban, a frissen felépült kápolna szentelésére készülő Lőrinc püspöknek harmadszorra is megjelent Mihály angyal, és jelentette neki: ő már fölszentelte a barlangot.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Assisi Szent Ferenc annyira szentnek tartotta a Gargano-hegyi barlangot, hogy önmagát nem érezte elég méltónak hozzá, hogy beléphessen. Az Itália déli részén található barlangot sokan tartották az ország legszentebb pontjának, és számos szentet vonzott magához: imádkozott benne Svéd Szent Brigitta, Clairvaux-i Szent Bernát, Pio atya és legalább hét pápa.

A Puglia tartományban található szentély azon a helyen épült, ahol a hagyomány szerint Mihály főangyal megjelent: egy jómódú gazda a város közelében lévő Gargano-hegy oldalában legeltette marhacsordáját, s észrevette, hogy a legszebb bikája elkóborolt. Hosszas keresés után egy barlang szájában talált rá: a bika ott térdelt. Haragjában kapta az íját és rálőtt az állatra, de a kilőtt nyílvessző visszafordult és őt sebezte meg a lábán.

A gazda Lőrinc püspökhöz sietett, és elmondta neki az esetet. A püspök háromnapos böjtöt hirdetett, s a harmadik nap végén megjelent Szent Mihály főangyal, és ezt mondta neki: „Én vagyok Mihály főangyal, és mindig Isten színe előtt állok. Ez a barlang az én szent helyem, én magam választottam; én őrzöm és vigyázok rá... Ott, ahogy szétnyílik a szikla, bocsánatot nyernek az emberek bűnei... Amit ott kértek imádságban, megkapjátok. Éppen ezért menj és a barlangot szenteld keresztény kultuszhellyé.” A hely azonban nehezen megközelíthető és titokzatos volt, korábban pogány kultusz is folyt ott, ezért a püspök vonakodott attól, hogy kápolnát nyisson a helyen.

492-ben Sipontót ellenség vette körül, s a város már közel állt a feladáshoz. Ekkor a püspök háromnapos fegyverszüntet kért, és a város népe Szent Mihályhoz folyamodott. A harmadik nap végén megjelent Mihály a püspöknek, és győzelmet ígért. Ezzel új erőt öntött a védőkbe, akik kitörtek a városból, és vihar közepette elsöprő győzelmet arattak az ostromlók fölött – ennek emlékére ünnepeljük május 8-án Szent Mihály főangyal megjelenését.

A következő évben, hálából a győzelemért a püspök a barlang kápolnává szentelésére készült. Ekkor ismét megjelent Mihály, és jelentette neki: ő már fölszentelte a barlangot. Lőrinc püspök a környék hét más püspökével, Siponto papságával és népével körmenetben a barlanghoz indult. Útközben a tűző nap ellen a püspökök feje fölött lebegő sasok tartottak árnyékot kiterjesztett szárnyukkal. A barlanghoz érve látták, hogy sziklaoltár áll benne, rajta bíbor terítő és kereszt, a barlang padozatában pedig gyermek lábnyomok, melyeket Mihály főangyal hagyott ott jelül.

Szeptember 29-én mutatta be Lőrinc püspök az első szentmisét a barlangban, mely az egyetlen nem emberi kéz által fölszentelt kápolna; később mennyei bazilikának is nevezték.

Alonso Hernández del Portillo gibraltári történész szerint az itáliai szentélyről kapta nevét a szintén népszerű gibraltári Szent Mihály-barlang. A garganói Szent Mihály-kápolna útba esik a San Giovanni Rotondóba, Pio atya szentélyéhez igyekvőknek.

Forrás: Katolikus lexikon; Catholic Herald

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria