Szent Mihály-hetet tartottak a nyíradonyi görögkatolikus általános iskolában

Kishírek – 2017. november 21., kedd | 15:50

Óvjuk hitünket, őrizzük reményünket, oltalmazzuk szeretetünket! – E mottó jegyében rendezték meg Nyíradonyban a Szent Mihály Görögkatolikus Általános Iskolában a hagyományos Szent Mihály-hetet, amely november 12-én, vasárnap kezdődött a templom búcsújával.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A búcsún Seszták István főhelynök tartotta az ünnepi liturgiát. Az újonnan indult óvodai csoportok is lelkesen bekapcsolódtak a programokba.

November 13-án, hétfőn az első osztályosoké volt a főszerep: „Szent Mihályos” diákokká avatták őket a már hagyománnyá vált csibeavató ünnepségen. Az elsősöknek egy játékos feladatsort kellett végrehajtaniuk, ezután esküt mondtak, majd tánccal zárult a program, melyen a Nyíradonyi Szivárvány Önkormányzati Óvoda nagycsoportosai is részt vettek.

A felső tagozatos tanulók is válogathattak a különböző programokban: diákfórumon, filmvetítésen és szórakoztató előadáson vehettek részt.

A kedd az egészség és a sport jegyében telt. Délelőtt a felsősök rendkívüli osztályfőnöki órákon, rendőri előadásokon vettek részt különböző témákban, mint az internet veszélyei, drogprevenció, iskolai agresszió. Az alsó tagozatosokat közlekedési akadályverseny várta, illetve kipróbálhatták a tenyér- és ujjlenyomat vételt.

Délután a tornateremben és a Harangi Imre Rendezvénycsarnokban folytak a sportversenyek. Sor- és váltóversenyek, focibajnokság és vívás nyújtott tartalmas kikapcsolódási lehetőséget. Az alsó tagozatosok az iskolában sportdélutánt tartottak.

Szerdán egyházi nap volt, a program liturgiával kezdődött. Délután előadást hallgathattak a gyerekek a görögkatolikus templomban Szent László életéről, melyet Bocskai Erzsébet tanárnő tartott diákjaival, majd az alsó és a felső tagozatosok egyházi vetélkedőkön vettek részt.

A csütörtök a hagyományok napja volt. A felsőbb évesek vetélkedő keretében hazánk nagy tájegységeit mutatták be. Kiállítótermekké varázsolták az osztálytermeket, és időutazásra hívták a zsűri tagjait: ismertették az adott tájegység népviseletét, táncát, az ott élő emberek mindennapi életét, kultúráját.

A szülők főzőversenyre nevezhettek, ahol hazánk tájaira jellemző ételeket készítettek. Többek között cuppogtatott zöldborsós tokány mütymővel, pásztortarhonya, cinke, pászka halászlé, tökös-mákos rétes, vert perec és szilvás gombóc készült. Az ételeket szakavatott zsűri értékelte. Hagyományőrző katonai előadáson, íjászaton, kézműves foglalkozásokon vehettek még részt a tanulók, és megnézhették, hogyan készül a sodronying, amit fel is próbálhattak.

November 17-én, pénteken zárult a Szent Mihály-hét eredményhirdetéssel és a díjak kiosztásával. Mindenki jutalomban részesült. Termésbábok is készültek, amelyek szép őszi dekorációul szolgálnak az iskolában. Este „zsíroskenyérpartira” hívták a szülőket, aik kötetlenül találkozhattak az iskola pedagógusaival.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria