Szent Mihály-napi búcsút tartottak Kolozsváron

Külhoni – 2016. október 5., szerda | 16:00

Potyó Ferenc általános érseki helynök vezette az ünnepi szertartást Kolozsváron szeptember 29-én a Szent Mihály-templom búcsúján, amelyre a városból és környékéről számos hívő érkezett.

Az általános helynök homíliájának bevezetőjében megemlékezett a gyulafehérvári püspöki kápolnában található festményről, mely még Márton Áron püspöksége idején készült, s mely a főegyházmegye szimbolikus jelentőségű templomai mellett Szent Mihály főangyal alakját is ábrázolja. Kik az angyalok, kik a bukott angyalok? – erre kereste a választ a szónok. Az angyalokról elmélkedve egy szóban foglalta össze küldetésüket: szolgálat. Mindannyian Isten gyermekei vagyunk, arra vagyunk hivatva, hogy szolgáljuk Istent. Szolgálni csak szeretetben lehet. A szeretet szó elcsépelt fogalommá vált, de az igaz szeretetet nem csupán szavakkal, hanem életünkkel kell kifejeznünk. Aki igaz módon szeret, aki engedi, hogy szívét áthassa Isten szívének szeretete, az számos földi baj közepette is fenntartás nélkül minden embertársát szereti – fogalmazott Potyó Ferenc. Pál apostol ezt így fejezi ki: mi nem embereknek szolgálunk, hanem Istennek. A szolgálat másik lényeges eleme az alázat, ami azt jelenti, hogy senkinél nem tartjuk különbnek magunkat. Csak alázattal lehet Istent, az embertársakat szolgálni. Nem érdemes a tökéletes embert játszani, vállaljuk fel bűneinket, de – figyelmeztetett a szónok – azzal a tudattal, hogy Isten irgalmas és megbocsátó.

Potyó Ferenc kiemelte, hogy a 2016-os évet a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága Márton Áron püspök születésének 120. évfordulója alkalmából Márton Áron-emlékévnek nyilvánította. Az általános helynök megemlékezett az egykori erdélyi főpásztor kolozsvári tevékenységéről, arról, hogy a városban végzett szolgálata milyen nagy mértékben hozzájárult emberi fejlődéséhez. Megemlítette továbbá gyulafehérvári újratemetését, majd hozzáfűzte: Márton Áront megérteni kihívás, ehhez föltétlenül szükséges szem előtt tartani, hogy „a hitnek a mécsesét a szeretet tetteinek olajával táplálta, hogy bármilyen korban, helyzetben, megpróbáltatásban a reményt teremje”.

Kovács Sándor főesperes-plébános a szentmise végén köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak az ünnep szebbé tételéhez. Az idei búcsús szentmisén a Szent Cecília kórus Orbán György Missa tertia című művét adta elő.

Forrás és fotó: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria