Szent Sebestyén emlékére mutatott be szentmisét Spányi Antal

Hazai – 2018. január 23., kedd | 11:30

Január 20-án, Szent Sebestyén emléknapján a hagyományoknak megfelelően a pestisjárványtól való megszabadulás emlékére püspöki szentmisével ünnepeltek a hívek a székesfehérvár-felsővárosi plébániatemplomban.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Az eseményen részt vettek a város közéleti vezetői és a felsővárosi oktatási és kulturális intézmények képviselői. A szentmise elején a felsővárosi iskolások műsora felelevenítette a város fogadalmának történetét és Szent Sebestyén életét.

A diákok megemlékezése után a plébánia képviselő-testületének elnöke, majd Nyárai-Horváth István plébános köszöntötte a főpásztort és az ünneplő közösséget. „A búcsú azt is jelenti, hogy egy új szemléletet szeretnénk magunkba szívni. A vértanúhalál a mai ember számára értelmetlennek tűnik, de Szent Sebestyén tanúsága, aki felgyógyult halálos sebeiből, arra figyelmeztet minket, hogy Isten él és nincs más út, mint visszatalálni hozzá, útmutatásai alapján élni.”

A város papságával koncelebrált szentmisében Spányi Antal megyéspüspök megköszönte a diákok tanúságtételét, akik a felsővárosi Szent Sebestyén-napok programjaként láncot alkotva körülölelték az ősök hitét jelképező Szent Sebestyén-templomot. Megköszönte a zászlókkal érkező plébániaközösségeknek is, hogy jelképes cselekedetükkel megerősítik, folytatni akarják elődeik útját, amely eligazítást ad a ma élő embernek is: meg kell maradnunk a hitben, meg kell őriznünk hagyományainkat, hogy megmaradjunk.

A főpásztor ünnepi beszédében kiemelte, hogy a történelem során, amikor már az emberi erő kevésnek bizonyult, az Istenbe vetett bizalom segítette át a magyar népet minden megpróbáltatáson. Fehérvár lakosságát is az 1739-ben Szent Sebestyén tiszteletére tett, örök időkre szóló fogadalom mentette meg. „Aggodalmaskodunk a jövőnk miatt, mi lesz Európával, amely a kétezer éves hagyomány ellenére alkotmányából száműzte a kereszténységet, a keresztény kultúrát. Látjuk azt is, ahogy vallások nevében pusztítanak el országokat, üldöznek és ölnek meg embereket. Nekünk, magyaroknak küldetésünk van a kereszténység védelmére, ahogy azt Szent Pio atya is megálmodta. Ezért bíznunk kell abban, hogy a mi országunkból elindul újra az Istenbe vetett hit, Szent István népe hoz majd megmenekülést Európának.”

A megyéspüspök végül arra biztatott, hogy ne engedjünk a kísértésnek, amely azt súgja, nincs értelme tenni már, úgysem tudunk változtatni helyzetünkön. „Istennél van megbocsátás, van bűnbocsánat. Szentjeink példája nyomán maradjunk hűségesek őseinkhez, hogy Isten irgalma felemeljen bennünket, új életet adjon szeretetével, megtartson minket az Ő dicsőségére.”

Spányi Antal a szentmise végén megáldotta a jelenlevőket, és imádkozott a városért a templomban elhelyezett Szent Sebestyén-ereklye előtt. Ezt követően a felsővárosi közösségi házban folytatódtak a búcsúünnep programjai.

 

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Simon Erika

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria