Szent Sír-lovagokat avattak Budapesten

Hazai – 2016. október 22., szombat | 22:25

Edwin Frederick O’Brien, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend bíboros nagymestere hét lovagot avatott a Budavári Nagyboldogasszony (Mátyás-) templomban október 22-én. Az új lovagok közt van Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius.

A Szentszék egyetlen „saját” lovagrendi szervezete – a mindenkori pápa legfőbb elöljárói tisztségével – a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend, amelynek Magyarországi Helytartósága (továbbiakban: helytartóság) a rendszerváltozást követően, 1991-ben alakult újjá. Az elmúlt 25 év alatt immár második alkalommal avatott lovagokat Budapesten a rend nagymestere, ezúttal Edwin Frederick O’Brien amerikai bíboros, aki Erdő Péter bíboros, a helytartóság nagyperjele meghívására érkezett hazánkba.

A lovagavatás (invesztitúra) lényegében már október 21-én megkezdődött az avatandók és az elöljárók részvételével megtartott virrasztással a zuglói Hermina-kápolnában. A műemlék kápolna – melynek orgonáján egykor Liszt Ferenc, a rend nagykeresztes lovagja is játszott – fenntartását Erdő Péter bíboros 2004 szeptemberétől a helytartóságra bízta, s ezzel a rend magyarországi szervezetének székhelye lett.

A lovagavatás szertartására a virrasztás másnapján került sor a Mátyás-templomban. Edwin Frederick O’Brien, a rend bíboros nagymestere lovaggá avatta Bánhegyi Pétert, Csontos Tibort, Mészáros Ottót, Varga Attilát, Vihar Leventét, Wagner Pétert, majd külön Alberto Bottari de Castello apostoli nunciust. A kinevezési okirat alapján a lovagok a továbbiakban „Krisztus Jézus földi hazája érdekében kívánnak fáradozni”. Ez aktuálisan a keresztények szentföldi jelenlétének támogatását jelenti, anyagilag is segítve a helyi egyház, főként a Jeruzsálemi Latin Patriarchátus vallási, karitatív, kulturális tevékenységét, intézményeit. A rend jelenlegi fontos törekvése a vallásközi párbeszéd előmozdítása is, konkrét együttműködés az iszlám és a zsidó vallás intézményeivel. A lovagavatás szertartásában mindezek szellemi-lelki megalapozása így hangzik: „Véssétek jól emlékezetetekbe, hogy Isten országát nem karddal, hanem hittel és szeretettel lehet meghódítani”. Az apostoli nuncius Szent Sír-lovaggá avatásakor az is elhangzott, hogy a rend új tagja „az üldözött szentföldi keresztényekről történő gondoskodás révén tegyen tanúságot”.

A lovagavatást szentmise követte a Mátyás-templomban Edwin Frederick O’Brien főcelebrálásával, valamint Erdő Péter bíboros és Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius koncelebrálásával. Az evangéliumot Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító-elnöke, a Szuverén Máltai Lovagrend tagja olvasta fel. A máltai rendet is elismeri az egyház, de ez a rend szuverén, önálló államként működik. Magyarországon a máltai rend és a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend kölcsönösen képviseltetik magukat nagyobb rendezvényeiken.

Edwin Frederick O’Brien homíliájában Jézusról beszélt, akihez sajátos módon kötődnek a Szent Sír-lovagok. Az Ő szeretete ma is töretlen Jeruzsálem és lakói iránt, s éppen ez a szeretet, „ami eljuttatja azt a segítő kegyelmet a szívünkbe, hogy mi is szenvedélyesen szeressük azokat” az embereket, akiket ő is annyira szeret – mondta a bíboros, és egyúttal rámutatott, hogy „milyen kevés és mennyire halk válasz érkezik a világból az ott élőket sújtó jogfosztottságról, üldöztetésükről, sőt legyilkolásukról”.

O’Brien bíboros Krisztus szeretetére alapozva mélyítette el a Szent Sír-lovagok jelenkori küldetését.

A szentmisét követően az új lovagok, a rend nagy számban megjelent tagjai, valamint az elöljárók átvonultak a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermébe, ahol ünnepi káptalani gyűlést tartottak, majd Jungbert Béla, a rend magyarországi helytartójának köszöntője után O’Brien bíboros nagymester átadta az új lovagoknak a kinevezési okmányokat.

Holnap, október 23-án a zuglói Hermina-kápolnában hálaadó szentmisét mutatnak be a rendtagok részvételével, és a bíboros nagymester megáldja a kápolna bejáratánál elhelyezett emléktáblát, amely a magyarországi helytartóság újraindulásának 25. évfordulója alkalmából készült.

A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend világszerte 40 országban, 54 helytartóság keretében, közel 30 ezer tagot számlál. A rend legfőbb elöljárója a pápa, nagymestere egy, a pápa által kinevezett bíboros, nagyperjele pedig Jeruzsálem latin pátriárkája (2008 óta Fouad Twal). A rend Magyarországi Helytartósága három tiszti kerületből áll (Budapest, Pécs, Vác). Tagjainak száma 96 fő.

A Szent Sír Lovagjainak Rendjét a hagyomány szerint Bouillon Gottfried, az első keresztes hadjárat vezetője alapította a 12. század elején, a Jeruzsálemi Latin Királyság védelme érdekében. IX. Piusz pápa 1847-ben újjászervezte a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrendet. XII. Piusz pápa a rendnek új statútumot adott, melyet VI. Pál 1977-ben véglegesített. A rend kormányzása ma – néhány későbbi módosítással – ezen alapszik. A Szentszék azzal bízta meg a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrendet, hogy erősítse tagjait keresztény mivoltukban, és támogassa a keresztények szentföldi jelenlétét.

A rend küldetése korunkban a szentföldi keresztények lelki és anyagi támogatásán alapul. Ennek gyakorlati megvalósulása során a lovag arra törekszik, hogy képviselje a rend három jellegzetes erényét: támogassa a gyengéket és védteleneket, mozdítsa elő az igazságosságot és a békét, képviselje a vallások közötti párbeszédet. A rendtagok saját áldozatvállalásán alapuló anyagi segítsége elsősorban a Jeruzsálemi Latin Patriarchátus intézményes működésének pénzügyi támogatására irányul, beleértve a lelkipásztori munkát, a papnevelést, plébániák, iskolák fenntartását és létesítését. A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend jelmondata: Deus Lo Vult! – Isten ezt akarja! 

Forrás: Jungbert Béla/Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend

Fotó: Lambert Attila

Körössy László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria