A Szentatya fogadta az ír püspököket

A kihallgatáson a papi pedofília is szóba került

Kitekintő – 2006. október 29., vasárnap | 16:12

Szombaton délben került sor az írországi püspökök közös kihallgatására, amelynek során a Szentatya beszédet intézett hozzájuk.

Beszédében a Szentatya utalt az ír történelemre. Az írek számtalan nemzedéke tett tanúságot Krisztus és a Szentszék iránti hűségéről, és ez mélyen átjárja az ír történelmet és kultúrát. „Mindnyájan tudatában vagyunk annak, hogy Írország rendkívüli módon járult hozzá az egyház életéhez, hithirdetői nagy bátorsággal vitték el az evangéliumi jó hírt az ország határain túl. Napjaink is számos új alkalmat nyújtanak arra, hogy tanúságot tegyenek Krisztusról Írországban. Több évszázados kivándorlás után, amely olyan sok család kényszerű szétválasztását jelentette, most maga Írország tapasztalja meg más népek bevándorlását.”

A pápa utalt a hagyományos ír vendégszeretetre, majd arra buzdította a főpásztorokat, hogy a világi, anyagi kultúrával állítsák szembe a valódi megelégedettséget és örömet, amely Krisztus követéséből és parancsainak megtartásából fakad.

A pápa szólt arról, hogy az ír püspököknek az utóbbi években szembe kellett nézniük a kiskorúakat érintő szexuális visszaélések szívszorító eseteivel. Még nagyobb tragédiát jelent, ha az elkövetők egyházi személyek. Az ehhez hasonló esetek mélyen szántó sebeket okoznak, ezért ezek begyógyítása és a bizalom helyreállítása sürgető feladat. A főpásztorok vizsgálják ki, hogy valójában mi történt, és tegyék meg a szükséges lépéseket, hogy megakadályozzák ezeknek az eseteknek az újabb előfordulását, de mindenekelőtt gyógyítsák be azoknak az áldozatoknak a sebeit, akikkel ez a rettenetes bűntény megtörtént.

Az írországi papok és szerzetesek nagy többségének önzetlen munkájának értékét azonban nem homályosíthatja el egyes testvéreik törvényszegése. Az utóbbi években jelentősen csökkent a hivatások száma Írországban, ezért a pápa örömmel vette tudomásul, hogy számos egyházmegyében bevezették a hivatásokért való csöndes ima gyakorlatát a Legszentebb Oltáriszentség előtt.

A pápa végül azért imádkozott, hogy Írországban minden keresztény felekezet képviselőinek közös erőfeszítése nyomán olyan társadalom jöjjön létre, amelyet a kiengesztelődés, a kölcsönös tisztelet és a közjó érdekében megvalósuló együttműködés jellemez.

VR/Magyar Kurír

Kép: www.catholiccommunications.ie