A szentatya a párbeszéd építője kíván lenni – vatikáni sajtótájékoztató a pápa egyiptomi útjáról

Ferenc pápa – 2017. április 26., szerda | 13:12

Greg Burke, a Vatikáni Sajtóközpont igazgatója április 25-én sajtótájékoztatót tartott Ferenc pápa április 28–29-i egyiptomi apostoli útjáról.

Greg Burke kiemelte, a látogatásnak lelkipásztori, ökumenikus és vallásközi dimenziója is van. Ferenc pápa a béke követeként érkezik Egyiptomba. Az ország közel 90 milliós lakosságának 89 százaléka szunnita muszlim, 10 százaléka kopt ortodox, és csupán 0,1 százaléka tartozik különböző rítusú katolikus egyházakhoz.

Az út alkalmából kiadott pápai érmén a Szent Család, illetve Egyiptom jellegzetességei, a piramisok és a Nílus látható.

A pápa öt beszédet mond majd olasz nyelven, amelyeket arabra fordítanak. Először a kairói al-Azhar iszlám egyetemen mond beszédet a békéről szóló nemzetközi konferencián. Ezután az egyiptomi vezetőkkel találkozik, majd látogatást tesz II. Tavadrosz kopt ortodox pátriárkánál, akivel együtt imádkozik a virágvasárnapi egyiptomi terrortámadásokban meghalt keresztényekért. Április 29-én, szombaton a pápa szentmisét mutat be, majd találkozik a helyi papokkal, szerzetesekkel és szeminaristákkal.

Ferenc pápa Egyiptomban zárt gépjárművel közlekedik majd, de nem páncélozott autóval – mondta el az újságíróknak a vatikáni sajtószóvivő, aki később a Vatikáni Rádiónak adott interjújában beszélt az apostoli út további részleteiről. – A pápa nem naiv, tisztában van az egyiptomi helyzettel, ugyanakkor nyugodt, és ezzel is pozitív jelet kíván adni. Amennyire csak lehetséges, „normális” körülményeket szeretne, ezért egy átlagos, zárt személygépkocsival fog közlekedni. Két alkalommal a nyitott pápamobilt is használja majd: a szombati szentmise helyszínén, amikor körbejár a hívek között, illetve a kairói szemináriumban, amikor együtt imádkozik a papokkal, szeminaristákkal és szerzetesekkel.

Nagy jelentősége van Ferenc pápa felszólalásának a kairói nemzetközi konferencián, ahol jelen lesznek a béke érdekében munkálkodó vallási vezetők. A szentatya a párbeszéd építője kíván lenni. A konferencián elhangzó beszéde tükrözi majd utazása lelkipásztori jellegét, illetve ökumenikus és vallásközi dimenzióját is.

Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka is Kairóban lesz április 28-án és 29-én, aki szintén részt vesz a békéről szóló vallásközi konferencián.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria