Szentmisében emlékeztek meg Székesfehérváron Szakos Gyula püspökről születésének 100. évfordulóján

Hazai – 2016. augusztus 11., csütörtök | 15:45

Spányi Antal megyéspüspök elődje, Szakos Gyula székesfehérvári püspök születésének 100. évfordulóján, augusztus 10-én mutatott be ünnepi szentmisét a Szent István-székesegyházában.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A főpásztor a szentmise elején megemlékezett Szent Lőrincről, aki lelkipásztori szeretettel viselte gondját a szegényeknek, Krisztus nyomában járt, és ettől semmi sem tudta eltántorítani, a vértanúhalál sem. A szent közbenjárását kérte az egész egyházért, a rászorulókat támogató Karitász munkatársakért és minden hívőért, hogy hozzá hasonlóan tudjanak hűségesen kitartani Krisztus mellett, aki kegyelmeivel, szeretetével ajándékoz meg minden embert. „Szent Lőrinc napján megemlékezünk az egyházmegye 18. püspökéről, akit sokan ismernek közülünk, és mint jó pásztor emlékét őrzik személyét a szívükben. Ezen az évfordulón imádkozunk érte, hogy a mennyei boldogságot elnyerve az Örök Pásztor kíséretének boldog tagja lehessen” – fogalmazott a megyéspüspök bevezetőjében.

Spányi Antal püspök bemutatta Szakos Gyula, a liturgikus lelkiségéről közismert püspök pályáját, aki nemcsak szerette, de sokat is tett a szent liturgia megújulásáért. A II. vatikáni zsinat rendelkezései nyomán megindult liturgikus reformok végrehajtásában kezdettől őszinte lelkesedéssel és odaadással vett részt. Egyházmegyei központi szolgálata, valamint gyakorlati lelkipásztori tevékenysége során vált nyilvánvalóvá számára, milyen fontos a liturgikus reform végrehajtása. „Ma már természetes számunkra, hogy anyanyelven és szemben misézik a pap a hívekkel, hogy egy közösségként vehessenek részt a szentmise áldozatában. Szakos Gyula felismerte, hogy XXIII. János és VI. Pál pápa ezzel a rendelkezéssel történelmi jelentőségű vállalkozást hajtottak végre Egyházunk életében. Szakos püspök az Országos Liturgikus Tanács elnökeként a reformokban, az Országos Magyar Cecília Társulat elnökeként a zenei hagyományőrzésben jeleskedett” – emelte ki elődjére emlékezve a főpásztor.


Spányi Antal felidézte Szakos püspök beiktatási beszédét is, amely főpásztori lelkületét tükrözte. Ígéretéhez híven szolgálata során fontos maradt számára az ima, a Mária-tisztelet, az egyházhoz való hűség, az Isten Országának építése, az Istenről szóló tanúságtétel. „Püspökként is lelkipásztor maradt. Békeszerető, közkedvelt egyéniségnek bizonyult papi körökben és hívei között egyaránt. A Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat püspök-főigazgatójaként az egyházi szeretetotthonok lehetőségeit igyekezett kibővíteni. Maga is igazi karitatív személyiség volt, mindig segítő szándékkal fordult a rászoruló emberek felé. Így maradt meg sokak emlékezetében, hűen jelmondatához, amely így szólt: »Szeretetben szolgálni«” – zárta beszédét Spányi Antal püspök.

A székesegyház altemplomában eltemetett Szakos Gyula püspök lelki üdvéért az éppen zajló felújítási munkálatok miatt a templomban imádkoztak. „Kérjük az Élet Urát, hogy Gyula püspöknek, aki földi életében annyit tett az egyház liturgiájáért, legyen része a mennyei örök liturgiában is” – hangzott el a fohász a szentmise végén.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria