Szentmisét mutatnak be az utcán meghalt hajléktalanokért Budapesten

Hazai – 2017. február 23., csütörtök | 16:32

Február 26-án, vasárnap 15 órakor a Horváth Mihály téri Szent József-templomban Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottságának elnöke mutat be szentmisét azokért a hajléktalanokért, akik az utcán éltek és haltak meg.

Harminckét évvel ezelőtt, 1983. január 31-én a római Termini pályaudvaron rosszul lett egy hetvenegy éves hajléktalan asszony, Modesta Valenti. Kihívták hozzá a mentőket, akik azonban nem vitték el, mert piszkos volt. Néhány órás agónia után az utcán meghalt.

„Modesta nincs egyedül. Budapest és Európa más gazdag nagyvárosainak utcáin tízezrével élnek emberek. Számtalan áldozatot szedett körükben a hideg, a betegség, a reményvesztettség. Ezeknél is nagyobb veszélyt jelent életükre a mi közönyünk, amely – Ferenc pápa szavai szerint – mint vírus terjed a világban” – olvashatjuk az eseményt szervező Szent Egyed közösség meghívójában.

A közösség évről évre Európa-szerte mindenütt megemlékezik Modestáról és azokról a hajléktalanokról, akik hozzá hasonlóan nagy szegénységben éltek és haltak meg. Mint Sammy a Ferenciek teréről, aki huszonöt évesen a Dunába fulladt, amikor be akart lógni a Sziget Fesztiválra. Vagy István, akinek minden gondolata a nála is szerencsétlenebb hajléktalanoké volt; „Kis Bras”, aki haragban volt a világgal, Istennel és emberrel, ám halála előtt megtalálta nyugalmát és részesült a keresztségben. Vagy mint Árpi, a költő és Tivadar, az amatőr versmondó, aki csodásan szavalt Csokonait és Babitsot egyaránt…

Nevek, arcok, történetek – rájuk nem emlékezik a város, amely nap mint nap látta őket, de el vannak rejtve az Úr szívében. A szentmise keretében minden egyes név elhangzása után gyertyát gyújtanak annak jeleként, hogy a legszegényebbek közül senki nem hal meg úgy, hogy elfeledkeznének róla. A szentmise után a közösség tagjai agapéval várják szegény barátaikat.

Forrás: Szent Egyed közösség

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria