Hálaadó szentmisét mutattak be a frissen végzett orvosokért Budapesten

Hazai – 2016. július 1., péntek | 22:06

A július 1-jei Semmelweis-napon, mely egyben a magyar egészségügy napja, 18 órakor a budapesti Szent István-bazilikában Snell György esztergom-budapesti segédpüspök celebrált hálaadó szentmisét a Semmelweis Egyetem friss diplomás hallgatóinak és családtagjaiknak, valamint az intézmény oktatóinak.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Július 1-jén másodszorra mutattak be hálaadó szentmisét a Szent István-bazilikában a Semmelweis Egyetemen frissen végzett orvosokért – csakúgy, mint az első alkalommal, idén is megtelt a bazilika a hálaadásra összegyűlt fiatal orvosokkal és családtagjaikkal.

A szertartás elején Snell György, a Szent István-bazilika plébánosa, a Szent Jobb őre elmondta, az elmúlt hat esztendőért kívánunk most hálát adni; a diákok erejéért, a szüleiknek adott kegyelmekért, amiknek köszönhetően támogatni tudták gyermekeiket, és tanáraikért, akik átadták tudásukat tanítványaiknak.


Jézus azért jött, hogy Isten végtelen irgalmáról biztosítsa az embereket; azt akarta, hogy boldog legyen az ember itt a földön és az örök életben – kezdte a püspök a homíliát. „Kedves ifjú doktorok” – szólította meg a bazilika plébánosa a frissen végzetteket –, Jézus számtalan csodát tett, többek között azért, hogy igazolja istenségét. Ha már csodát kellett tennie, a legelesettebbeket választotta, a betegeket gyógyította.

Méltó, hogy a fiatal orvosok Jézus áldásával induljanak pályájukon – hangsúlyozta Snell György –, majd hozzátette: „Jézus nem csupán betegségeket gyógyított, hanem az egész embert – ezt kérem tőletek is…” Az ember az, aki beteg; a szenvedő embert próbáljátok ne csak fizikailag gyógyítani, hanem emberségében fölemelni – kérte a friss diplomásokat.

Minden javukra válik azoknak, akik Istent szeretik – idézte a püspök Szent Pál a rómaiakhoz írt levelét a hálaadó szentmise végén, majd az Úr áldását kérte a fiatal orvosokra, most, amikor választott hivatásukban megkezdik szolgálatukat.


A magyar egészségügy napját (Semmelweis-nap) 1992 óta ünneplik Magyarországon. 1818-ban ezen a napon született Budán, a Tabánban Semmelweis Ignác magyar orvos, az „anyák megmentője”, aki kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz leküzdésében.

Ezen a napon minden évben szakmai elismeréseket adnak át az egészségügyben és ünnepi megemlékezéseket tartanak az ország területén. Az ünnepnap környékén adományozzák többek között a Semmelweis Egyetem Kopp Mária-médiadíját, a professor emerita és emeritus címeit, valamint ekkor nevezik ki az intézmény tisztségviselőit is.


A Semmelweis-nap alkalmából a Semmelweis Egyetemen rendezett ünnepségsorozat június 30-án Semmelweis Ignác szülőházánál, a mai Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár belső kertjében kezdődött; majd a megemlékezések következő helyszínén, a Belső Klinikai Tömb udvarán folytatódott, ahol koszorút helyeztek el Semmelweis szobránál.

A mai Semmelweis Egyetem története több mint kétszáznegyven éve, 1769-ben kezdődött, amikor Mária Terézia orvosi karral egészítette ki a Nagyszombati Egyetemet. Nem sokkal később az intézmény Budára, majd Pestre költözött, és megindult a fejlődés.

Az ötvenes évek elején több kórházat is az egyetemhez csatoltak, klinikákká alakítva át őket. Ekkor alakult meg az önálló Budapesti Orvostudományi Egyetem, mely az Orvoskar alapításának 200. évfordulóján felvette Semmelweis Ignác nevét.

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem 2000 január elsején összeolvadt a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem karaival, valamint a Magyar Testnevelési Egyetemmel. Így jött létre a Semmelweis Egyetem; 2014. szeptember elsejével a Testnevelési és Sporttudományi Kar kivált az egyetemből és önálló intézményként, Testnevelési Egyetem néven működik tovább.

(Forrás: Semmelweis.hu)

Fotó: Lambert Attila

Verestói Nárcisz/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria