Szentszék: Hamis az Emanuela Orlandi-ügy kapcsán megjelentetett dokumentum

Kitekintő – 2017. szeptember 20., szerda | 10:41

Két olasz napilap egy megjelenés előtt álló könyv beharangozására közölt egy állítólagos szentszéki dokumentumot az 1983-ban Rómában eltűnt Emanuela Orlandi ügyével kapcsolatban. A szentszéki államtitkárság szeptember 19-i közleményében határozottan cáfolja a dokumentum valódiságát.

Az idézett dokumentum szerint a Vatikán tekintélyes pénzösszeget fizetett Emanuela Olaszországon kívüli tartózkodásának fedezésére. Egy ötoldalas, gépelt feljegyzésről van szó, amelyet a dátum szerint 1998-ban Lorenzo Antonetti bíboros, az Apostoli Szék Vagyonkezelőségének egykori elnöke írt Giovanni Battista Re bíborosnak, valamint Jean-Louis Tauran bíborosnak, a vatikáni államközi kapcsolatok akkori titkárának. Az állítólagos vatikáni dokumentum – amelyen se aláírás, se iktatási szám nem szerepel – felsorolja azokat az anyagi tételeket, amelyeket a Vatikán 1983 és 1997 között az Emanuela Orlandi eltűnésének ügyéhez kapcsolódó kiadásokra fordított.

A Vatikáni Sajtóközpont szeptember 19-én közleményt adott ki, melyben a szentszéki államtitkárság határozottan cáfolja a dokumentum valódiságát. Greg Burke szentszéki szóvivő nyilatkozata szerint hamis és minden alapot nélkülöz minden abban szereplő hír. Hangsúlyozta: szomorú, hogy ezekkel a hamis megnyilatkozásokkal – melyek egyebek mellett sértik a Szentszék becsületét – újra feltépik az Orlandi család fájdalmas sebét, akiket a vatikáni államtitkárság ismételten szolidaritásáról biztosít.

Ferdinando Imposimato, a II. János Pál pápa elleni merénylet vizsgálatának egykori olasz ügyésze is kétségeit fejezte ki a dokumentum eredetiségével kapcsolatban.

Emanuela Orlandi 1983. június 22-én tűnt el Rómában. A 15 éves lány vatikáni állampolgár volt, mivel édesapja az egyházfő személyi titkárságaként működő Pápai Ház világi tisztviselőjeként dolgozott. A lány eltűnését a mai napig titok fedi, de majdnem kezdettől fogva kapcsolatba hozták a II. János Pál pápa ellen 1981-ben elkövetett merénylettel és elkövetőjével, Ali Agca török terroristával. Nem ez az első alkalom, hogy Emanuela eltűnése mögött vatikáni szálakat keresnek.

Forrás: Vatikáni Rádió; MTI

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria