Szentszéki nagyköveteknek szerveztek kurzust Szűz Máriáról

Kitekintő – 2018. április 19., csütörtök | 11:38

Mariológiai képzést indítottak április 16-án szentszéki nagykövetek számára. A kurzust a római Antonianum ferences egyetemen tartják, amely egyben a Nemzetközi Pápai Mariológiai Akadémia (Pontificia Academia Mariana Internationalis – PAMI) székhelye is.

A ferencesek által alapított intézmény kapcsolatot képez valamennyi, a katolikus, az ortodox és a protestáns Mária-kultusz között. A képzést Stefano Cecchin, a mariológiai akadémia elnöke tartotta.

A diplomaták magas rangú politikai közvetítő szerepet töltenek be – fogalmazott Cecchin atya. – Mi, ferencesek a „női dimenzió” felélesztésén dolgozunk nemcsak a vallás és a Mária-tisztelet terén, hanem a mindennapi életben is. Ennek fontos része a politika, melynek célja a társadalmi egyenlőség biztosítása és az emberi méltóság tiszteletben tartása. A lélek és a test nem két egymástól elkülönült rész, hanem két egymáshoz tartozó létező a teremtés magasrendű tervében. Ezeknek a koncepcióknak az elfogadásából származik a kultúrák kölcsönös tisztelete és a békés együttélés megteremtésének képessége.

A szentszéki diplomatáknak szóló mariológiai képzés túllép egy egyszerű ismeretbővítő szeminárium szintjén. Jelentős állomás az Egyház összetett tevékenységében, amellyel elő kívánja segíteni a párbeszédet világszinten, illetve szembeszáll a világ nagy területét behálózó, részletekben folyó háborúval. A nemzetközi szintű kezdeményezés erősen kötődik a világ mai helyzetéhez, és Ferenc pápa „kilépő Egyház” képéből merít ihletet.

A szentszéki nagyköveteknek szervezett mariológiai kurzus záró ceremóniáját május 24-én tartják a latin-amerikai filozófia képzés záróünnepségével együtt. A két eseményt közös konferencia követi, amelyen bemutatják az egyházi és politikai együttgondolkodás eredményeként született kezdeményezéseket. Óscar Rodríguez Maradiaga bíboros jelenlétében díjakat adnak át a képzésben részt vett nagyköveteknek, emellett a diplomaták megkapják a mariológiai akadémia tiszteletbeli tagja elismerést is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria