Javul a Szentszék és Vietnam diplomáciai viszonya

Kitekintő – 2014. szeptember 5., péntek | 18:25

A Szentszék és Vietnam közös munkacsoportja 2013 júniusában a Vatikánban megtartott negyedik találkozóján elfogadott döntés értelmében a következő ülésre 2014. szeptember 10-én és 11-én Hanoiban kerül sor – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Az ötödik összejövetel során elmélyítik és továbbfejlesztik a kétoldalú kapcsolatokat Vietnam és a Szentszék között – nyilatkozta P. Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

A Szentszék és Vietnam viszonyában az első reményt keltő fordulatot Nguyen Tan Dung miniszterelnök és XVI. Benedek pápa vatikáni találkozója jelentette 2007. január 25-én. A vietnami és szentszéki közös munkacsoport első összejövetelére 2009. február 16-17-én került sor Hanoi-ban, majd 2010 júniusában a Vatikánban tartottak megbeszéléseket.

Nguyen Minh Triet elnök 2009. december 11-én látogatott el a Vatikánba, hogy XVI. Benedekkel találkozzon – az eseményt vatikáni tisztviselők jelentős lépésnek nevezték a két fél kapcsolatainak fejlődésében. 

2011 januárjában a Szentszék kinevezte első nem hivatalos követét Vietnamba, Leopoldo Girelli érsek személyében, aki Szingapúr apostoli nunciusa és Malajzia apostoli küldötte.

Vietnamban több mint 6 millió katolikus él, mely a lakosság mintegy 7 százalékát teszi ki.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria