Szerencs adott otthont a Miskolci Egyházmegye családi napjának

Hazai – 2015. július 6., hétfő | 14:08

A Miskolci Egyházmegye Családpasztorációs Bizottsága immár negyedik alkalommal szervezete meg az egyházmegye családi napját, melyet idén július 4-én tartottak. Több mint hatszázan vettek részt az egész napos programon Szerencsen – tájékoztat az egyházmegye honlapja.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A rendezvény keretét az Orosz Atanáz megyéspüspök által vezetett paraklisz (könyörgő ájtatosság az Istenszülő Szűz Máriához; a görög παράκλησις ’odahívás, segítségül hívás, kérés; buzdítás, felszólítás; vigasztalás’ szóból – a szerk.) és esti imádság adta. A gyerekek egész nap falat mászhattak, arcot festethettek, ikont ragaszthattak vagy népi játékokkal ismerkedhettek meg. A Baráthegyi Vakvezetőkutya-iskola kutyáit „munka közben” is meg lehetett ismerni, a lovasíjászok bemutatója után pedig a lovaglást is kipróbálhatták a fiatalok.

A színpadon eközben egymást váltották az előadók: a Vaga Banda nevet viselő gólyalábasok, zenebohócok, a Miskolci Musical Színház, bábszínház, valamint Újvári Marika nótaénekes. A vállalkozó szelleműek még táncra is perdülhettek a Borókás Együttes táncházi muzsikájára. A nagyobbak az internet veszélyeiről és a közlekedési tudnivalókról hallgathattak rendőrségi előadást a vár lovagtermében.

A felnőttek, a házaspárok és a jegyesek a házasságról, a párválasztásról, az örömökről és a mindig megoldható nehézségekről szóló kerekasztal-beszélgetésbe kapcsolódhattak be Tomka Jánossal és Tomkáné Zsáry Anikóval; ők az idei házasság hetének arcai; igazán nagy tapasztalattal rendelkeznek, hiszen harmincöt éve élnek keresztény házasságban.

Csejoszki Szabolcs szerencsi parókus atya kicsiny közössége egy napra nagy családdá nőtt; érkeztek vendégek az egyházmegye területének minden részéről: nagyobb településekről (Miskolcról és Sátoraljaújhelyről), kisebb falvakból (Sajópetriből), a lakásotthonokból (Abaújszántóról és Megyaszóról), még a fellépők is mind-mind környékbeliek voltak. A szervezők örömére nemcsak görögkatolikusok, hanem római katolikus és református testvérek is eljöttek.

Koncz Ferenc polgármester kifejezte a város büszkeségét, hogy ilyen jellegű rendezvénynek adhat otthont a Rákóczi-vár udvara. Orosz Atanáz püspök a helyszínre is utalva hívta fel a jelenlévők figyelmét arra, hogy „a család egy olyan vár, ami őriz, óv, megtart bennünket, és Isten áldását is közvetíti felénk”, valamint a családok felelősségére is: mert „hazánkat igazából a családok tudják megtartani” az élet továbbadásával. Ahogyan a családi élet együttműködésen alapszik, ennek a rendezvénynek a létrejöttét is összefogással lehetett megvalósítani: az egyházmegye, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a helyi önkormányzat és a hívek közös munkája együtt tette lehetővé.


Fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria