Szerzetesek tere – „Veled együtt vagyunk rendben”

Megszentelt élet – 2015. szeptember 15., kedd | 19:53

A megszentelt élet évének keretében szeptember 18–19-én a Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciáinak Irodája „Szerzetesek tere” címmel különleges rendezvényt szervez Budapesten, közel száz magyarországi szerzetesrend részvételével – tájékoztat az iroda.

Az esemény jelmondata: „Veled együtt vagyunk rendben”.

A Szerzetesek tere mintegy száz szerzetesrend életének, imádságának, tevékenységének, kapcsolatainak több mint 24 órás keresztmetszete, ahol megnyílik a látogató számára a szerzetesekkel való találkozás sokszínű lehetősége. A szervezők előadásokkal, imádságokkal, koncertekkel, kulturális és családi programokkal, gasztronómiai bemutatóval várják az V. kerület két kiemelt területén az érdeklődőket. A Március 15. tér, a Ferenciek tere és a hozzájuk kapcsolódó templomok másfél nap erejéig „nyitott kolostorrá”, a szerzetesekkel való találkozás helyszínévé válnak, ahol többek közt a „Rendben vagyok” kampány szerzetesi szereplőivel is lehet majd beszélgetni, hozzájuk kérdéseket intézni.

„»Rendben vagyok, rendben vagyunk« – számomra nagyon erős kijelentések ezek. Sokkal inkább kérdések, semmint állítások: »Rendben vagyok?« »Rendben vagyunk?« Osztozunk minden emberrel a »rendbenlét« szüntelen keresésében, figyelve, hol és hogyan fakad az élet, hol és hogyan mutatkozik meg. Együtt vagyunk. S egymásra vagyunk utalva az egyházban is, kiegészítve, segítve egymást életállapotunkban. Szerzetesi meghívásunk és küldetésünk szólít minket a legkülönbözőbb emberek felé, úgy, mint annak idején a názáreti Jézusnál láttuk. Ott vagyunk, ahol jelenlétünkkel kifejezhetjük: »Itt van Isten veled, itt van Ő velünk.« Együtt lehetünk rendben” – mondta el Labancz Zsolt, a Férfi Szerzetes-elöljárók Konferenciájának elnöke, az esemény ötletgazdája.

A rendezvényen többek közt fellép majd a Kaláka együttes és az Octovoice jazz a capella formáció. Különleges előadásra készül Hegedűs Endre és felesége, akik művésztársaikkal együtt nyolckezes zongoradarabot adnak elő a Március 15. téren. A Duna-parti piarista kápolnában Sík Sándor piarista költő és egykori tartományfőnök, cserkészvezető életét bemutató összművészeti előadást láthatnak az érdeklődők Dóczy Péter rendezésében. Ezenkívül több mint tíz sátorban gasztronómiai, egészségügyi, tudományos, kulturális és sportprogramokon vehetnek részt a látogatók. A szerzetesekből álló „Élő könyvtár”, a rendhagyó tanórákban gazdag „Nyitott osztályterem”, a szerzetesi „Csodapatika”, a „Szerzetesi piac” teszi még sokszínűbbé a rendezvényt.

„Jó dolog szerzetesnek lenni. Jó dolog Istennek élni. De szerzetesnek lenni, igazán rendben lenni, ez alapvetően közösségi tapasztalat. Jézus evangéliumát csak együtt lehet élni, tapasztalni az erejét. Ezt a tapasztalatot szeretnénk mindenkivel megosztani, aki nyitott erre” – összegez Deák Hedvig domonkos nővér, a Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának elnöke.

Ulrik M. Monika, a Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciáinak Irodája vezetője így fogalmazta meg a rendezvény fő üzenetét: „Nekünk fontos, hogy Veled együtt vagyunk rendben! Fontos, mert a teremtett világ rendjében egymásra vagyunk utalva, egymást kiegészítve együtt vagyunk elegek ahhoz, hogy – Szent-Györgyi Albert szavaival élve – szebbé tegyük a teremtés ránk eső zugát.”

A Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciáinak Irodája és a Magyar Fotóművészek Világszövetsége által 2015 nyarán kiírt Rendben lenni – képek szerzetesekről című pályázat díjkiosztó ünnepsége szeptember 19-én 17.30-kor kezdődik a Március 15. téri nagyszínpadon. A pályázatra szerzetesek és civileknek egyaránt nevezhettek; a két kategóriában összesen több mint négyszáz kép érkezett. A díjakat Patrus Sándor, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének elnöke és Tornay Krisztina Petra SSND adják majd át.

A Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciáinak Irodája 2015 júniusában indította el a „Rendben vagyok. Földön járok, égre nézek” szlogennel futó integrált kommunikációs kampányát. A kampány fő célja volt, hogy a szerzetesekről alkotott sztereotip képet – miszerint a szerzetes teljes elvonultságban él, és naphosszat csak imádkozik – a társadalomban árnyalja, megszólítva a nehezen elérhető csoportokat is. A kampányhoz hasonlóan a másfél napos, színes és interaktív programokat kínáló rendezvény arra irányítja a figyelmet, hogy napjainkban mi a szerzetesek szerepe, és hogyan élik meg elköteleződésüket a magyar társadalomban.

Fotó: Szerzetesek.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria