Szexuális visszaélések Chilében – A pápa fájdalommal ismeri el, hogy rosszul ítélte meg a helyzetet

Ferenc pápa – 2018. április 12., csütörtök | 16:57

Ferenc pápa levelet írt a chilei püspököknek, miután lezárult a gyermekek ellen elkövetett visszaélésekkel kapcsolatos vádak kivizsgálása. A Szentatya elismeri, hogy valós információk hiányában súlyosan tévedett az esetek megítélésében. Bocsánatot kér, és Rómába rendeli Chile püspökeit.

Április 10-én, kedden este egyszerre hozták nyilvánosságra a Vatikánban és Chilében a levelet, amelyet Ferenc pápa a plenáris ülésüket tartó chilei püspököknek írt, miután értesült az általa elrendelt kivizsgálás eredményéről.

A Juan de la Cruz Barros Madrid, a chilei Osorno püspökének ügyében nyilvánosságra került információk kapcsán a Szentatya januárban elrendelte, hogy Charles Scicluna, Málta érseke – aki a Hittani Kongregáció igen súlyos bűnök (delicta graviora) kivizsgálásával foglalkozó kollégiumának elnöke – utazzon Santiago de Chilébe, és hallgassa meg azon személyeket, akik az ügy kapcsán nyilvánosságra akarták hozni az általuk ismert részleteket.

Scicluna érsek és Jordi Bertomeu (a Hittani Kongregáció munkatársa) jelentése a februárban New Yorkban és Santiago De Chilében folytatott meghallgatásokról mély benyomást tett a pápára. „Azt hiszem, hogy a meghallgatások peranyagának alapos áttanulmányozása után kijelenthetem: az összegyűjtött tanúvallomások egyöntetűen, közvetlenül és minden hozzáadás, kiszínezés nélkül beszélnek sok keresztre feszített életről. Bevallom, hogy ez fájdalmat és szégyent ébreszt bennem” – írja levelében a Szentatya.

A pápa arra buzdítja a chilei főpásztorokat, hogy fogjanak össze és együtt munkálkodjanak azért, hogy helyreállítsák a bizalmat az Egyházban. „Azért írok nektek, akik 115. plenáris üléseteket tartjátok, hogy alázatosan az együttműködésre buzdítsalak benneteket és a segítségeteket kérjem azért, hogy közép- vagy hosszú távon megfelelő intézkedések szülessenek az egyházi szeretetközösség helyreállítására Chilében. Azzal a céllal, hogy amennyire lehet, jóvátegyük azt, amit a botrány okozott, és visszaállítsuk az igazságosságot.”

Ezért a Szentatya Rómába rendeli Chile püspökeit, hogy megvitassák a vatikáni vizsgálat eredményét.

Ferenc pápa azt is elismeri a chilei főpásztorokhoz intézett levelében, hogy súlyos félreértések történtek a helyzet értékelésében és felmérésében, főként az igaz és nem részrehajló információk hiánya miatt. A Szentatya bocsánatot kér mindenkitől, akit megsértett, és bejelenti, hogy találkozni fog a meghallgatott személyek képviselőivel és a meghallgatásokat folytató emberekkel.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria