Szigorítják januártól az egyházak regisztrációját Szlovákiában

Kitekintő – 2016. december 5., hétfő | 9:05

Szigorúbb feltételekhez, az eddiginél magasabb taglétszámhoz kötik az egyházak és vallási felekezetek regisztrációját Szlovákiában 2017 januárjától. Az erről szóló törvénymódosítást november 30-án hagyta jóvá a pozsonyi törvényhozás.

A vonatkozó szabályozás szerint Szlovákiában eddig az új egyházak regisztrációjának az volt a feltétele, hogy legalább 20 ezer felnőtt korú hívőjük legyen, a most jóváhagyott változtatás ezt a küszöböt 50 ezerre emeli.

A szlovák kormánykoalíció második legerősebb pártja, a módosítást előterjesztő Szlovák Nemzeti Párt (SNS) azzal indokolta a változtatást, hogy ezáltal csökkenteni lehet annak esélyét, hogy spekulatív célból – egyebek mellett az államilag regisztrált egyházaknak alanyi jogon járó támogatás végett – jegyeztessenek be újabb egyházi felekezeteket. A módosítást 101 igen szavazattal, 29 nem ellenében fogadta el a 150 fős pozsonyi törvényhozás. A változtatást az ellenzék jelentős része is támogatta, kivéve a Richard Sulík vezette liberálisokat, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) mozgalom képviselőit, akik ellene szavaztak.

Szlovákiában jelenleg 18 államilag bejegyzett egyház van, ezek az állam közvetlen anyagi támogatása mellett további, viszonylag széles körű kedvezményekre is jogosultak. Ezeken az egyházakon kívül az állam még elismer további mintegy harminc különböző felekezetet, ám ezek nem számítanak regisztrált egyháznak, és így nem jogosultak állami támogatásra sem.

Szlovákia lakosságának több mint 80 százaléka a regisztrált egyházak valamelyikének tagja, miközben a felekezeteken kívüli, nem hívők aránya a lakosság egyhatodát teszi ki. A Szlovákiában már bejegyzett egyházak közül egyébként csak hat olyan van, amelynek taglétszáma meghaladja az eddigi húszezres határt, a római katolikus egyház (a lakosság csaknem 70 százaléka), az augsburgi hitvallású evangélikusok (mintegy 7 százalék), a görögkatolikus egyház (4 százalék), a református keresztyén egyház (2 százalék), az ortodox keresztény egyház (0,9 százalék) és a Jehova tanúi (0,3 százalék).

Forrás: MTI

Fotó: Wikimedia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria