Szijjártó Péter New Yorkban: A nemzetközi közösség segítse az elüldözött keresztények hazatérését!

Kitekintő – 2018. szeptember 24., hétfő | 16:02

A nemzetközi közösségnek, így elsősorban az ENSZ-nek lenne a kötelessége, hogy jogi és biztonsági garanciákat adjon arra, hogy az elüldözött keresztény közösségek visszatérhessenek oda, ahol évszázadokon át éltek – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szeptember 23-án New Yorkban.

Szijjártó Péter New Yorkban a héten részt vesz az ENSZ-közgyűlés 73. ülésszakán. A magyar miniszter hétfőn Timothy C. Dolan bíborossal, New York érsekével is találkozik. Szijjártó Péter az MTI-nek úgy nyilatkozott, fontos, hogy ezzel a megbeszéléssel kezdi az ENSZ-közgyűlési hetet, mert az elmúlt években egyre súlyosabb jelenség a világban a keresztényüldözés. Mára ez vált a világ legüldözöttebb vallásává: minden öt emberből, akit a vallása miatt üldöznek, négy keresztény. Ennek ellenére a világ hátat fordít a problémának, és a jelenlegi „képmutató világpolitikai gondolkodásmódba nem fér bele a tiszta, világos beszéd a keresztény közösségek sorsáról” – hangoztatta Szijjártó Péter.

Hozzátette, Magyarország kiáll az üldözött keresztények mellett. Erről szól a kormány Hungary Helps nevű programja a Közel-Keleten. Ennek célja az ottani keresztény közösségek megerősítése, valamint az, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől visszafoglalt területekre garantálják a keresztény közösségek visszatérését.

Az amerikai katolikus egyház is határozottan a közel-keleti keresztény közösségek ügye mellé áll, így „a törekvéseink egybeesnek” – mondta Szijjártó Péter a bíborossal való megbeszélésére utalva.

Forrás: MTI

Fotó: Christianitytoday.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria