Színpompás naptár készült Don Bosco életéről

Kultúra – 2014. október 31., péntek | 17:25

Az olasz szalézi folyóirat, a Bollettino Salesiano megjelentette jövő évi naptárát, amelyet Guido Appendino, „az álmok és tündérmesék festője” készített. A kiadvány a rendalapító Don Bosco életének tizenkét eseményét örökíti meg – írja a Szaléziak.hu.


                                           Képgaléria – klikk a képre!

A naptárban Guido Appendino játékos, színpompás művei jelennek meg, mesebeli, égen úszó halakkal, teknősökkel, elefántokkal, virágba borult fákkal népesítve be a lapokat. Minden hónap mellett az ott látható, színes ruhába öltöztetett épülettel vagy emlékművel kapcsolatosan egy-egy „ajándék” gondolat olvasható, alul pedig Don Bosco egy-egy aktuális gondolata. A kiadványhoz ingyen hozzájuthatnak az olasz Bollettino Salesiano folyóirat megrendelői, de letölthető a lap internetes oldaláról is.

Guido Appendino Chieriben született 1937-ben, első önálló kiállításai Torino, Milánó, Bologna, Monte Carlo és Velence galériáiban nyíltak. Munkássága 1973-ban teljesedett ki. Művészi látásmódját élénk színekkel fogalmazta meg, eljátszadozva a régi, középkori városokkal, amelyeket harsogó színekkel festett meg és csodálatos, mesebeli élőlényekkel népesített be. A híres freskók nyomán maga is számos szabadtéri murált festett akril festékkel, harsogó színekkel dekorálva a falakat.

Különböző használati tárgyakon is reprodukált egy-egy témát, jellegzetes művei sálakon, telefonkönyveken, napernyőkön, porcelántárgyakon is megjelennek. Guido Appendino híres fémdobozain kizárólag közintézmények láthatók, sajátos átértelmezésben. Az épületek, emlékművek ma is gyakran megjelennek a művész munkáin. A festés mellett aranyművesként is dolgozik, elegáns aranyékszereket tervez.

Fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria