III. Gregoriosz Laham pátriárka húsvéti üzenete

Nézőpont – 2014. április 19., szombat | 18:27

Antióchia és az egész Kelet, Alexandria és Jeruzsálem görög melkita pátriárkája keresztény értelmiségiekből és gondolkodókból álló szíriai fórum létrehozását javasolja, amely egyesíti a társadalomban elkötelezett hívőket – írja a Vatikáni Rádió.

Így lehetne szembenézni az iszlám fundamentalisták által képviselt szélsőséges eszmék terjedésével, amelyek haragot, gyűlöletet, a szív keménységét, erőszakot, igazságtalanságot teremtenek és a másik elutasítását eredményezik. A fundamentalizmus veszélyesebb Szíria számára, mint népének vérző sebei – szögezi le a pátriárka.

Húsvéti üzenetében ismerteti a fórum feladatait: olyan alapelvek, módszerek, programok kidolgozása, amelyek a nemzeti értékeken és az evangéliumon alapszanak. Ezeket egy chartába tömörítik, amely irányt mutat minden keresztény számára a különböző társadalmi közegekben a pusztító szélsőséges tendenciák leküzdésére. A fórum legfontosabb pontjai között áll a muzulmánokkal folytatott párbeszéd egy jobb társadalom építése érdekében, valamint egy keresztény szemlélet kialakítása a folyamatban levő válságról, hogy biztosítsák a keresztények jövőjét Szíriában és az arab országokban.

III. Gregoriusz hangsúlyozza a háborúval kapcsolatos álláspontját: csak a szíriaiak, senki más, nem tudja visszahozni a békét, a biztonságot és a stabilitást az országba. Ezért a Genf-2 és a Genf-3 ülést Szíriában kell tartani.

Végül a nemzetközi közösséghez fordul, hogy minden lehetséges erőfeszítést tegyenek meg a szíriai békéért, amely tragédiája minden határon túl van már. Ma a halál uralkodik az országon. „Kegyelmezzetek meg Szíriának. Egyes arab és európai országok összeesküvése és tervei nem valósultak meg, a gazdasági szankciók sem jártak eredménnyel, az ország és az elnök elesésére vonatkozó próféciák sem teljesedtek be. Mindezt látva talán eljött az ideje, hogy belássuk a politikai megoldás a legjobb, illetve az, ha a szíriaiak dönthetnek sorsukról” – fogalmaz húsvéti üzenetében III. Gregoriusz pátriárka.

Magyar Kurír