Szolgálatotok által növekedjen Isten népe – Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Székesfehérváron

Hazai – 2017. június 24., szombat | 15:11

Keresztelő Szent János születésének ünnepén, június 24-én a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományainak megfelelően papszentelést tartottak a székesegyházban. Spányi Antal megyéspüspök pappá szentelte Visnyei Lászlót és diakónussá szentelte Rohrbacher János papnövendéket.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A fölszenteltek megbízást kaptak az áldozópapi és szerpapi tisztség betöltésére. Az ünnepi szentelési szentmisére nagy számban érkeztek az egyházmegyéből hívek, rokonok és barátok, hogy együtt ünnepeljenek és imádkozzanak a szentelendőkért.

A szentelés szertartása a jelöltek bemutatásával és kiválasztásával kezdődött. Hajdú Ferenc provikárius a hagyományoknak megfelelően kérte a megyéspüspöktől Visnyei László pappá és Rohrbacher János diakónussá szentelését. A püspök méltónak találta a kiválasztottakat az áldozópapság és a szerpapság rendjére.

Spányi Antal személyes hangú beszédében a papi hivatás nehézségeit és szépségeit taglalta. Idézte II. János Pál pápa szavait, aki a vértanúk évszázadának nevezte a 20. századot és kifejtette, hogy ma is olyan keresztényekre van szükség, akik oda tudják adni életüket hitükért. Kitért arra is, hogy Jézus meghívása által leszünk az Újszövetség papjává. „Isten megajándékoz az Úr testével és vérével, hogy ettől az ajándéktól az övéi legyünk és részesedjünk Jézus misztériumából. Ehhez imádságnak kell átjárnia az egész életünket, hogy találkozzunk a mindig, mindenütt jelen levő Krisztussal.”

A főpásztor hangsúlyozta, hogy az Egyház Krisztustól kapott tanítását minden körülmények között őrizni kell. A pap a feltámadt Üdvözítőnek szentségi jelenlétét és működését jeleníti meg a földön. Ő a látható eszköze Krisztusnak. Ebben a felelősségteljes szolgálatban, szoros kapcsolatban püspökével hirdeti az evangéliumot, vezeti Isten népét, gondja van az istentiszteletre, elsősorban Urunk áldozatának vasárnapi megünneplésére.

„Az Ige, az Oltár, a jótékonyság szolgálatában tanúsítsátok Krisztus szeretetét mindenkinek” – buzdított a megyéspüspök és Keresztelő Szent János példáját állította a szentelendők elé, aki nemcsak beszélt az Úr eljöveteléről, hanem valóban előkészítette az Ő útját. Spányi Antal végül azt kérte a szentelendőktől, a Szentlélek ajándékaival megerősítve segítsék püspökük szolgálatát. „Fontoljátok meg, meghívásotok milyen magasztos szolgálatot jelent. Általa növekszik Isten népe, általa épül fel szent templommá Krisztus titokzatos teste, az Egyház. Mindezt úgy kell végeznetek, hogy felismerjék bennetek annak a Krisztusnak a tanítását, aki nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy Ő szolgáljon másoknak.”

A szertartás folytatásaként a szentelő püspök ünnepélyes kérdéseket tett fel a jelölteknek, hogy a hívek előtt erősítsék meg szándékuk komolyságát. Majd a püspök kézrátétele és felszentelő imája által kérte a Szentlelket a szentelendők életére. Az imádság után a paptársak liturgikus öltözékbe öltöztetették a Visnyei Lászlót és Rohrbacher Jánost, és az evangéliumos könyv ünnepélyes átadása után a papság békecsókot váltott velük. A papság áldása, valamint a stóla és a miseruha felvétele után a krizmával való megkenés következett. A felszenteltek megkapták szolgálatuk eszközeit: az ostyát a paténán, és a borral megtöltött kelyhet. A szertartás folytatásában az újonnan szenteltek már a főpásztor mellett végeztek oltárszolgálatot a szentmise bemutatásában.

Spányi Antal püspök a szentmise végén megköszönte a családtagoknak, a szemináriumi tanároknak, az egyházi közösségeknek, a Prohászka Imaszövetség imádkozó tagjainak az új papi hivatást, és azt, hogy nemcsak az egyházmegyében, hanem másutt működő szerzetesrendekbe is jelentkeztek fehérvári fiatalok. Paptestvéreit így biztatta: „Abban a világban, amelyben kiveszőben van a remény, nem kell félnünk, mert megkapunk mindent Istentől, amire szükségünk van. Maradjunk meg mindnyájan hűségesek Krisztus Egyházában Istenhez. Dicsőítsük Őt életünkkel és törekedjünk, hogy megszenteljük a világot és Isten országát építsük!”

Végül a Spányi Antal személyre szólóan köszönte meg a szentelési jubileumukat ünneplő egyházmegyés papoknak áldozatos szolgálatukat, a hűségben megmaradt papi életüket. Átadta a Szentatya imádságos áldását a vasmisés Ujfalussy Gusztáv Ottó ciszterci szerzetesnek, a gyémántmisés Lauber Benedeknek és az aranymisés Tóth Bélának.

Az ünnepi szentmise után az újmisés és az újonnan felszentelt diakónus először a püspököt, majd minden jelenlévőt megáldottak. A papszentelés a jubiláló papok áldása után a megyésfőpásztor záróáldásával ért véget.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria