Szolgálj az oltárnál és otthon! – ministránstalálkozót tartottak Egerben

Hazai – 2016. október 2., vasárnap | 17:12

Ternyák Csaba egri érsek meghívására október 1-jén ministránsok plébánosaikkal és hitoktatóikkal töltötték meg az egri bazilikát. A több esztendős hagyománnyal bíró találkozót idén „Szolgálj az oltárnál és otthon!” mottóval rendezték meg, meghívott vendége Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek volt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A gyülekező után most is a főutcán vonultak a bazilikába a résztvevők a találkozó nyitó szentmiséjére. A főcelebráns Bábel Balázs érsek szentbeszédében először a talákozó mottójául szolgáló mondat kapcsán a miniszter–minisztráns szó eredetéről beszélt.

A szolgálatban maga Jézus ad példát, hiszen már a próféták is Ebed Jahvénak, az Úr szolgájának nevezték, sőt később az Úr szenvedő szolgájaként beszéltek róla. Ezek által lett Krisztus Isten szeretetének kinyilatkoztatója.

Nyilvános működése idején, amikor tanítani kezdett, azt írják róla, hogy „körüljárt, jót cselekedvén”. Ő maga pedig azt mondta, hogy nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon és életét adja sokakért. Aztán hozzátette: ahol én leszek, ott lesz az én szolgám. Ezzel azt akarta kifejezni, hogy akik őt követik, legyenek azok apostolok vagy hívek, szolgáló emberek legyenek. Példaként az utolsó vacsorán történt lábmosást említette a kalocsa-kecskeméti érsek, ami azért volt rendkívüli, mert abban az időben ezt a rabszolgák végezték.

A papságban is jelen van ez a szolgálat, hiszen szolgálati papságnak is nevezik őket. De ott vannak a diakónusok is, valamint az oltár körül a ministránsok, akiknek Jézus példája nyomán szolgálniuk kell, méghozzá az Istent. De amint Bábel Balázs megfogalmazta: nem elég az oltár körül végezni ezt a feladatot, hanem a mindennapokban, az otthonainkban is végezni kell ezt a szolgálatot. A hétköznapokból vett példákkal illusztrálva világított rá azokra a dolgokra, amelyeket sokszor talán át sem gondolunk, s mégis mennyiféle szolgálat van mögöttük.

A szolgálatnak erénnyé, vagyis jó szokássá kell változnia bennünk. A nap szentje, Lisieux-i (Kis) Szent Teréz és mások példáján keresztül világított rá, hogy az állhatatosan, napi szinten, akár csak kis dolgokban végzett szolgálat egyben tanúságtétel is, mely mély nyomot hagyhat az emberekben. A jót hitünkből fakadóan tesszük, és nagyrészt szolgálatkészségünkön múlik üdvösségünk is: hogyan tettük a jót, hogyan valósítottuk meg a szeretet cselekedeteit, hogyan szolgáltunk.

Az ünnepi szentmisét követően a főszékesegyház lépcsőin a hagyományos közös fotó elkészítésére került sor, majd a délutáni foglalkozásokhoz csoportok alakultak a részvevőkből. A foglalkozások több helyszínen zajlottak a kispapok és Szent Ferenc Kisnővéreinek vezetésével. Közben a papok és a hitoktatók találkozhattak és megoszthatták gondolataikat Ternyák Csaba egri és Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsekkel a hivatásgondozással és a plébániákon, iskolákban zajló ministránsfoglalkozásokkal kapcsolatban.

A találkozó ezt követően flashmobbal folytatódott a bazilika előtti Pyrker téren, majd a résztvevő fiatalok kérdéseket tehettek fel a meghívott előadónak. Végül a program a lorettói litánia közös elimádkozásával zárult.

Forrás és fotó: Balogh Ferenc/Egri Főegyházmegye

Videó: Szent István Televízió, Eger

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria