Szolidáris végrendelet – Jótékonysági szervezetekre hagyhatják vagyonuk egy részét az olaszok

Kitekintő – 2018. szeptember 16., vasárnap | 14:59

A szolidáris végrendelet – más országokhoz hasonlóan – egyre népszerűbb Olaszországban is, ahol az emberek vagyonuk meghatározott százalékát hagyhatják jótékonysági szervezetekre.

A gyakorlat leginkább az Egyesült Királyságban terjedt el, ahol a lakosság 49 százaléka él a lehetőséggel, ezt követi Hollandia (33 százalék), Németország (28 százalék), Belgium (25 százalék). Hírességek is élnek világszerte ezzel a lehetőséggel, mint Elton John, Sting, Gordon Ramsay, Mark Zuckerberg.

Olaszországban évről évre növekszik azoknak a száma, akik így végrendelkeznek, 2017-ben az 50 év feletti korosztály 5 százaléka, 1,3 millió ember élt a lehetőséggel, hogy ily módon fogalmazza meg a végrendeletét. 21 meghatározott szervezetről van szó, amelyek a végrendelet kedvezményezettjei lehetnek – ezek orvosi-tudományos kutatással, a szegények megsegítésével, humanitárius segítségnyújtással, betegápolással, az éhínség elleni küzdelemmel foglalkoznak. Az angolszász országokban már régóta nem tabu a végrendelkezésről beszélni, és Olaszországban is növekszik ez a fajta tudatosság, az emberek – a hétköznapi emberek, nem csak azok, akik bővelkednek az anyagi javakban – szeretnének jót tenni a vagyonukkal, hozzájárulni a közjóhoz olyan szervezeteken keresztül, amelyek bizonyítottan jó cél érdekében használják fel a rájuk hagyott javakat.

A European Research Network on Philanthropy (ERNOP) szervezet felméréseket végzett arról, mennyire nagylelkűek az egyes országok általában az adományozás terén: az Egyesült Királyság és Németország áll az első két helyen, az Európában évente összesen adományozott 87,5 milliárd euró felét ezekben az országokban adják, őket követi 9,1 milliárdos adományával Olaszország, majd Franciaország, Hollandia és Svájc következik. Olaszországban a 9,1 milliárd euróból 4,6 milliárd magánszemélyektől, 1,5 milliárd alapítványoktól, a maradék a szolidáris végrendeletekből származik.

A szolidáris végrendeletről tudni kell, hogy bármilyen formában születik (kézzel írott, nyilvános, titkos), bármelyik pillanatban visszavonható. Egyértelmű módon kell megjelölni a kedvezményezett szervezetet, amelyre lehet hagyni pénzt, értékpapírt, műtárgyat, ékszert, földet, házat, életbiztosítási kötvényt. Olaszországban, más országoktól eltérően az emberek csak vagyonuk egy részével rendelkezhetnek ily módon, amely felül áll az örököseknek juttatott köteles részen. Egyszerű dokumentumról van szó, amelyet bármikor vissza lehet vonni, illetve lehet módosítani. Nem szükséges nagy vagyont hagyni, a kis adományok is sokat segítenek abban, hogy a jótékonysági szervezetek elvégezhessék küldetésüket – írják a 2013-ban alakult Szolidáris Végrendelet Bizottság vezetői felhívásukban.

A támogatható szervezetek között van a Szükséget Szenvedő Egyház (Church in Need) pápai jogú segélyszervezet is, amely az üldözött keresztényeket támogatja, reményt jelent azoknak, akik nem élhetnek alapvető jogaikkal, nem gyakorolhatják a vallásukat, üldöztetést szenvednek. Szerepel a listán a Don Gnocchi alapítvány is, amelynek alapítója, Carlo Gnocchi atya a második világháború után döntött úgy, hogy segíti a rászorulókat, és tevékenységéből egy szerteágazó szervezet sarjadt, amely fogyatékkal élő embereket, gyógyíthatatlan betegeket és időseket gondoz.

Forrás: Famigliacristiana.it; Ilfattoquotidiano.it; Testamentosolidale.org

Fotó: Testamentosolidale.org; Youtube

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria