Szolnokon találkoztak a Teréz misszió imamozgalom tagjai

Hazai – 2016. szeptember 27., kedd | 11:49

Szolnok adott otthont szeptember 24-én a Teréz misszió kilencedik országos találkozójának. A Lisieux-i Szent Teréz nevét viselő imamozgalom tagjai azt vállalják, hogy egész életükben mindennap imádkoznak egy papért.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Bruno Thevenin francia lelkipásztor papsága kezdetén, egy kritikus időszakban megtapasztalta, életében mekkora hatalma van a papokért mondott imának. Ez az élmény indította arra, hogy a Teréz misszió elnevezésű imamozgalom alapítója legyen, amely Franciaországban főleg gyerekek részvételével indult el. Magyarországon tíz éve jött létre Holló Mihályné Magdi szervezésében, akinél egészen egyszerű módon „összefutnak” a kispapok, papok, püspökök nevei és az értük naponta imádkozó laikusok keresztnevei.

Idén kilencedik alkalommal látogatott el hazánkba az alapító atya, és egynapos találkozón lelkesített, bátorított és buzdított, rámutatva, milyen nagy szükségünk van a papokra, nekik pedig a mi imáinkra. Szolnokon közel nyolcszázan vettek részt a Teréz miszió találkozóján. A belvárosi Szentháromság-templom zsúfolásig megtelt, a templom előtti téren is hallhatták Bruno atya szavait, aki nagy tisztelettel és hálával említette Szent Mártont, aki magyar földről indult el 1700 éve, és a gallok földjén létrehozta a vidéki plébániák rendszerét, ezzel megalapozva a kereszténységet francia földön. Hálaképpen és köszönetül hozta el Bruno Thevenin a magyaroknak a Gyermek Jézusról nevezett Szent Teréz lelkesedését és szeretetének tüzét, amely különösen is a papok iránt lobogott. Kis Szent Teréz a papokért ajánlotta a Kármelbe lépése után szerzetesi életét. Ha egy szenttel barátságot kötünk, kérhetjük az ő segítségét imáinkban, és utánozhatjuk őt – mondta el az alapító. Mivel a Teréz misszió találkozóján a papokért imádkozók gyűltek össze, ezért a második lépésre tért ki, arra, hogyan utánozzuk Szent Terézt a Jézus iránti bizalmas szeretetben. Teréz az Énekek éneke stílusában írt szerelmes verseket Jézusnak, amelyben „Kedvesem”-nek szólítja őt. Ezt a szót véste különösen is a hallgatók szívébe Bruno atya, még el is énekelte Teréz versének egy szakaszát, hogy mélyebben a lelkekbe írja: „Jézus az én Kedvesem”.

A szentmise elején a házigazda Máthé György plébános köszöntötte a híveket, megemlítve, hogy Teréz szeretett kis útja nagy tömegeket vonz, 2007-ben is – amikor hazánkban járt az ereklyéje – nagy sokaság követte, ahogyan most is.

Az ünnepi szentmise főcelebránsa az aranymisés Beer Miklós váci megyéspüspök volt, aki Szent Gellért ünnepnapján különös kapcsolatba hozta a missziót és a vértanúságot. Szolnok és környéke a vértanúk és hitvallók földje, a templom előtti téren áll Boldog Sándor István vértanú szerzetes szobra, itt született Galgóczy Erzsébet stigmatizált misztikus is. A püspök külön megköszönte a Teréz misszió tagjainak, hogy imádkoznak a papokért, valamint a papi és szerzetesi hivatásokért.

A délután folyamán a nagybárkányi Szent II. János Pál ifjúsági közösség tagjai adták elő a Szent Louis és Zélie Martin – A szeretet örökké tart című misztériumjátékot. A darab, amelyet Kis Szent Teréz naplója alapján Dancsák Viktor hittanár írt és rendezett, Lisieux-i Szent Teréz nemrégen szentté avatott szüleiről szól, és a Martin család vallásos életét mutatja be.

A Teréz misszióba jelentkezni Holló Mihálynénál lehet:
5200 Törökszentmiklós, Kossuth Lajos utca 54.
Telefon: 06/56/393–093
Egyházi flottás mobil: 06/30/946-55-20
E-mail: hollomagda@gmail.com

Forrás: Csillag Éva/Teréz misszió

Fotó: Teréz misszió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria