Szombathelyen tartották a Szent Mónika Közösségek idei első országos találkozóját

Hazai – 2017. május 23., kedd | 11:45

Szombathelyen május 20-án rendezték meg a Szent Mónika Közösségek idei első országos találkozóját. A lelkinapon Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök mutatott be szentmisét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Szent Mónika Közösségek minden évben kétszer tartanak országos találkozót. Egyet egy vidéki városban – idén Szombathelyen –, a másikat pedig hagyományosan Budapesten.

Bartal Józsefné, a Szent Mónika Közösség országos világi elnöke köszöntötte a mintegy ezer résztvevőt. Az ország valamennyi vidékéről – többek között Kazincbarcikáról, Kalocsáról, Szekszárdról, Pécsről is – érkeztek közösségi tagok a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyházban tartott találkozóra.

Szükség van imádkozó édesanyákra, akik továbbadják a hitet – mondta a Szombathelyi Egyházmegye honlapjának, a Martinus.hu-nak Vereckeiné Piroska, a szekszárdi Szent Mónika Közösség vezetője. Ebben mutat példát Szent Mónika, aki rendíthetetlenül imádkozott fia, Ágoston megtéréséért. Ha úgy is látjuk, a gyermekeink nem a megfelelő úton járnak, kitartóan kell imádkoznunk, mert az ima mindig meghallgatásra talál – hangsúlyozta.

Ma nem könnyű édesanyának, nagymamának lenni – mondta Kovács Tamásné, a váci Szent Mónika Közösség vezetője. – Sok minden leköti az emberek figyelmét, és nem jut idő egymásra, Istenre. De ezen mindig lehet és kell is változtatni.

A találkozó rózsafüzér ájtatossággal kezdődött, majd Császár István egyházmegyei kormányzó ismertette a Szombathelyi Egyházmegye történetét és mutatta be a székesegyházat.

Homíliájában Kiss-Rigó László megyéspüspök rámutatott: az édesanyák szolgálata mindig fontos és nélkülözhetetlen. Ők azok ma is, akik megvédhetik keresztény értékeinket, mert ők tanúskodhatnak azokról – a házasság, a család, a gyermek értékéről – a leghitelesebben a következő generáció előtt.

A lelkinap szentségimádással és tanúságtétellel zárult.

A Szent Mónika Közösségek augusztus 26-án, Budapesten, a Budavári Nagyboldogasszony (Mátyás)-templomban találkoznak legközelebb.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria