Szombathelyre látogattak a Szent Márton Papi Közösség tagjai

Hazai – 2014. augusztus 6., szerda | 13:01

A Szent Márton Papi Közösség két tagja megbeszélést folytatott Veres András megyéspüspökkel a Szent Márton-év előkészítéséről. A Szombathelyi Egyházmegye tájékoztatott az eseményről.


2016-ra, a jubileumi Szent Márton-évre nemcsak hazánkban, hanem határainkon túl is készülnek. A szent születésének 1700. évfordulójáról Franciaországban sem feledkeznek meg. Már több zarándokcsoport járt a vasi megyeszékhelyen, hogy meglátogassa a tours-i püspök szülővárosát.

David Gilbert és Bertrand Lesoing, a franciaországi Szent Márton Papi Közösség tagjai abból a célból érkeztek, hogy előkészítsék közösségük szombathelyi zarándoklatát. Veres András megyéspüspökkel is folytattak megbeszélést, hogy segítséget kérjenek.

A találkozót követően David Gilbert atya elmondta, hogy a Szent Márton Papi Közösség tagjaiként nagyon érdekli őket névadó szentjük személyisége. Évek óta kapcsolatban vannak a Szombathelyi Egyházmegyével, most pedig azért érkeztek, hogy előkészítsék a 2016-os jubileumi évre tervezett látogatásukat. A város mellett a környékkel is szeretnének megismerkedni, hogy lássák, mit tudnak a zarándoklat programjába illeszteni.


A közösségnek jelenleg 85 pap és diakónus, valamint 80 kispap a tagja. Még nem döntötték el, hogy mindannyian egyszerre, vagy kisebb csoportokban indulnak zarándoklatra az ünnepi évben. Szeretnék, ha fiatalok is csatlakoznának hozzájuk. Krakkóban 2016-ban rendezik az ifjúsági világtalálkozót: a látogatásra akár ez előtt is sor kerülhetne, és innen utaznának tovább Lengyelországba.

David Gilbert elmondta: „A Szent Márton közösség 1976-ban alakult. Mindannyian papok vagyunk, de nem szerzetesek. Igaz: közösségben élünk azokon a helyeken, ahol szolgálunk, általában hárman-négyen. Együtt élünk, együtt imádkozunk. Fő célunk, hogy közösségben élve segítsük az adott egyházmegyét, a plébániát, ahol szolgálunk. Franciaország mellett Olaszországban és Kubában is jelen vagyunk egy-egy plébánián.”

A papi közösség alapítója, Jean-Francois Guérin atya a tours-i egyházmegyéből származott, fontos volt számára Szent Márton példája. Szent Márton nagy misszionárius volt, nekik pedig fontos az új evangelizáció: a liturgia, a prédikáció és a testvéri szeretet jelentős szerepet játszanak a lelkiségükben. Szerzetesként vagy püspökként Szent Márton majdnem mindig közösségben élt. David Gilbert atya szerint a közösségi élet sokat segít a papi és a plébániai életben is, bár a hétköznapi szeretet gyakorlása nem mindig könnyű.

Fotó: Molnár Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria