Szuromi Szabolcs előadása a Semmelweis Egyetem konferenciáján

Megszentelt élet – 2014. október 13., hétfő | 10:55

Innovációk az orvostudományban címmel rendezett október 10-én nemzetközi konferenciát a Semmelweis Egyetem. Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bionikai Innovációs Központját és tudományos együttműködési hálózatát mutatta be.

A Semmelweis Egyetem nemzetközi kongresszust rendezett 2014. október 10-én az intézmény Tűzoltó utcai új épületében, mely az orvostudományok elméleti és klinikai művelésében megjelenő új kezdeményezésekkel, lehetőségekkel és eredményekkel foglalkozott. A rendezvénynek sajátos profilt adott az egészségügyi területen érdekelt innovatív cégek képviselőinek jelenléte. A program három fő szekcióra oszlott: a személyre szabott orvoslás témakörére; az új technológiák, beleértve a bionika területére; végül a neurológiai beavatkozások kérdésköre meghatározott esetei bemutatására, a legújabb tudományos eredmények tükrében.

Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese megnyitó szavai és az egészségügy fejlesztési területeinek új irányait ismertető felszólalása után került sor Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora előadására, melyben az újonnan létrejött (a nemrégiben elhunyt Roska Tamás által megálmodott) Bionikai Innovációs Központot – valamint annak hazai és nemzetközi tudományos együttműködési kutatóhálózatát – mutatta be, Új lehetőségek az egészségügyi szolgáltatásban és más területen címmel. Szuromi professzor felvázolta a bionikai kutatások kulcsfontosságú szerepét a 21. századi gyógyászatban és betegségmegelőzésben, illetve az otthoni betegellátás megújításában; valamint bemutatta a bionika területének képzési feltételeit, laboratóriumi igényeit.

A rektor előadásában részletesen kitért a 2012-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Semmelweis Egyetem együttműködésében megalapított Bionikai Innovációs Központ (BIK) működésére, a folyamatban lévő kutatási programokra, valamint azok első jelentős eredményeire, melyeket 2014. szeptember 18-án már bemutattak az intézményben. Ezt követően kifejtette azokat a kiemelkedő gyógyászati – a bionika területéhez tartozó – kutatási projekteket, amelyek munkálatai a partnerintézményekben, vagyis a Centre of Studies and Technical Research (CEIT, San Sebastian, Spanyolország); a Center for Applied Medical Research (CIMA, Pamplona, Spanyolország); a Gemelli-klinika (Róma, Olaszország) és a University of Notre Dame (USA, Ind.) együttműködésével folynak.

Szuromi Szabolcs hangsúlyozta azt a közös erkölcsi alapot, amely ezeket a központokat a kutatás folyamán alkalmazott technológiában és magában a gyógyászati eszközökben is összeköti, azaz megtartani a bibliai alapon álló emberkép és az ember számára adott törvény kötelező voltát, amelynek szem előtt tartásával szükséges a legmagasabb szintű bionikai gyógyászati és  betegellátási rendszerek kidolgozása. Ennek egyedülálló helye Magyarországon a PPKE Bionikus Innovációs Központja, folyamatosan bővülő kutatási irányokkal.

A bionika olyan új, több szaktudományt átfogó tudományág, amelynek célja az élő természetben kifejlődött megoldások átültetése a műszaki gyakorlatba, abból kiindulva, hogy a természetben fennálló természetes kiválasztódás az optimális megoldásokat jelenti egy-egy problémára. A bionika művelésében természettudósok, mérnökök és más tudományágak képviselői (pl. építészek, formatervezők) is együttműködnek.

Fotó: PPKE

Magyar Kurír