Szűz Mária királynő-búcsút ünnepeltek Mikolán

Külhoni – 2017. augusztus 24., csütörtök | 16:18

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében található Mikola község templomának titulusa Szűz Mária királynő. Búcsújára az ünnep napján, augusztus 22-én került sor. A búcsúi mise keretében Schönberger Jenő megyéspüspök megáldotta a templomudvar felújított kerítését és keresztjét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A templomudvaron álló kőkereszt és a kerítés megáldásával vette kezdetét a mikolai római katolikus templom búcsúja. A szentmise elején Schönberger Jenő püspök kifejezte háláját a híveknek, hogy szívükön viselik templomuk sorsát.

Az ünnepi szentmise szónoka Fromherz Attila lajosvölgyihutai plébános volt. Szentbeszédében annak a valóságnak a felismerésére igyekezett a híveket rávezetni, hogy minden jó, minden kegyelem Istentől érkezik; és így valójában minden erény, érték és kincs is az övé.

Annak ellenére, hogy keddre, munkanapra esett az ünnep, csaknem az egész falu részt vett a búcsún. A szentmisét számos hívő az udvarról követte.

A keresztény világ kezdetektől fogva ünnepelte Mária királynői méltóságát. Az efezusi zsinaton, 431-ben az évszázados gyakorlatot szentesítettek dogmával. Bibliára alapozott ősi hagyomány szerint Mária Dávid király családjából származott. Az angyali üdvözletben véget nem érő uralkodást ígér az angyal a születendő gyermeknek (Lk 1,33). A Jelenések könyvének napba öltözött asszonya pedig csillagkoronával tűnik fel (Jel 12,1). Szűz Mária Királynő augusztusi ünnepét 1954-ben rendelte el XII. Piusz pápa.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye, Józsa János/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria