Taizé: fiatalok találkozója Roger testvér emlékére

Megszentelt élet – 2015. július 29., szerda | 11:01

Taizé három fontos eseményre emlékezik 2015-ben: az alapító Roger testvér száz évvel ezelőtt, 1915. május 12-én született; augusztus 16-án lesz 10 éve, hogy meggyilkolták őt; továbbá idén ünneplik a Taizéi Közösség alapításának 75. évfordulóját. A Vatikáni Rádió összefoglalóját olvashatják.

Első alkalommal kerül rá sor, hogy a világ különböző részein élő fraternitások tagjai összegyűlnek Taizében. A szertartások csúcspontja az augusztus 9. és 16. között tartott Találkozó az új szolidaritásért lesz, melyet a 18–35 év közötti fiatalok számára szerveznek.

A reggeli ima után egy testvér vezetésével elmélkedést végeznek az öröm, az egyszerűség és az irgalom témáiról. Ezt követően fórum keretében a társadalomban elkötelezett személyek tanúságtételei hangzanak el. A délután folyamán lehetőség nyílik a szolidaritással kapcsolatos tapasztalatok megosztására a különböző műhelyfoglalkozásokon. Művészeti programok, fotókiállítás gazdagítja a rendezvényt.

A műhelyekben közel száz előadó lesz jelen, akikhez egyházi elöljárók is csatlakoznak. A jelenlétüket megerősítő személyek listáját közzétették a Taizéi Közösség honlapján. A keresztény egyházak képviselői közül részt vesznek a találkozón többek között Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke – a pápa képviseletében; Olav Fykse Tveit tiszteletes, az Egyházak Ökumenikus Tanácsa főtitkára; Emmanuel metropolita, az Európai Egyházak Konferenciájának alelnöke.

Augusztus 16-án délután a közösség imára hívja a résztvevőket Roger testvérre emlékezve. Az alkalomra egybegyűlnek az egyházak felelősei, más vallások képviselői és fiatalok a világ minden részéről.

A Taizéi Közösség továbbá tájékoztat, hogy augusztus 30. és szeptember 6. között nemzetközi szemináriumot tartanak Roger testvér hozzájárulásáról a teológiai gondolkodáshoz. Olyan negyven év alatti fiatal teológusokat és teológusnőket várnak az eseményre, akik teológiát tanulnak vagy kutatnak, illetve egyházi szolgálatban dolgoznak.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria