Tanítvánnyá lenni és tenni – Máriapócson találkoztak a szatmári egyházmegye egyháztanácsosai

Külhoni – 2020. január 30., csütörtök | 14:13

Máriapócson tartották a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye egyháztanácsosainak éves találkozóját január 17. és 19. között, „Eucharisztia, életünk átalakítója” mottóval. Közel hatvanan vettek részt a megbeszéléseken; a hároméves lelkipásztori terv utolsó évének tematikáját vizsgálták mélyrehatóbban.

Az egyháztanácsos a plébániaközösség és a plébános tanácsadó testületének kiválasztott tagja, aki megéli keresztény hivatását. Sőt, küldetéssel rendelkezik – mutatott rá szombati előadásában Tóth Attila Levente margittai plébános.

Elmondta, a feladatok ismerete igen fontos. Egyes szerzők a 21. század eleji egyház legsúlyosabb gondjának tekintik az identitásválságot. A keresztény ember ugyanis „elfelejtette”, hogy ki ő, és mi a feladata. Nem járnak a fiatalok templomba, nem kötnek szentségi házasságot... „De ezek csupán tünetek, míg a probléma gyökere az, hogy elfelejtettük, hogy kik is vagyunk, és mire szól a hivatásunk.”

Tóth Attila Levente a küldetéssel kapcsolatban rámutatott: „Jézus azt tanítja, hogy mindenkit üdvösségre kell vezetni. Az Egyháznak pedig az a feladata, hogy ebben segítsen. Vajon mi elfelejtettük-e, hogy nem maradhatunk meg csupán azon a területen, ahol élünk? Nekünk azokra is kell gondolnunk, akik nincsenek ott a templomban. A mi küldetésünk missziós küldetés, ki kell lépnünk a templomból. A legtöbb plébánia általában azok lelki szükségleteinek kielégítésére törekszik, akik ott vannak a közösségben. De mi van azokkal, akik nincsenek ott?”

Arra vagyunk hivatottak, hogy tanítványokká váljunk, s mindent ezen keresztül szemléljünk: az Egyház küldetését, tevékenységét – hangsúlyozta az előadó. – Előbb nekünk magunknak kell igazán Jézus tanítványaivá lennünk. Úgy hallgassuk az evangéliumot, hogy ne csak ismereteket tanuljunk meg, hanem hogy megszeressük Jézust. Élő kapcsolat legyen közöttünk, mert ő élő személy. Növekedési folyamatra vállalkozunk azzal, hogy tanítvánnyá akarjuk tenni magunkat és másokat. „Tanítvánnyá tenni mindenkit – ez a missziós parancs középpontja. A tanítvány az, aki élethosszig tartó tanulásra kötelezi el magát – Jézustól, Jézusról, a Mestertől és Tanítótól akar tanulni.”

Kujbus Márta felnőttpasztorációs referens bemutatta a hitmélyítő lelkigyakorlat idei témáit – betegek, gyászolók és idősek kísérése –, majd Gáspár Annamária kórházpasztorációs referens tett tanúságot: beszélt a betegek kíséréséről, a látogatások lényegéről.

A résztvevők elmondták, hogy közel érzik magukhoz a betegek, gyászolók, idősek gondjait; kifejezték, hogy a találkozó abban is segített, hogy másképp közeledjenek azokhoz, akik az egyházközösségben egyedül viselik a terheket.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria