Tanulmánykötet jelent meg az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia történetéből

Kultúra – 2016. május 21., szombat | 14:00

„Ezer éve Óbudán” címmel jelent meg tanulmánykötet, amely az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia történetét mutatja be.

A kiadvány május 20-i budapesti bemutatóján Tarlós István főpolgármester elmondta, Óbuda Budapest legrégebbi városrésze és a korai kereszténység egyik központja is volt.

Az óbudai kereszténység egyidős a magyar kereszténységgel – jelentette ki a főpolgármester.

Tarlós István rámutatott: a tanulmányok pontosan, történelmi tényeket bemutatva, mégis olvasmányosan tárják az olvasó elé az óbudai kereszténység történetét. Kiderül a kötetből, hogy a város a tatárjárásig Magyarország egyik legfontosabb települése volt. A kiadvány méltó emléket állít a Zichy-családnak is, amely a török kor után birtokba vette a települést.

Tercsi Zoltán plébános felidézte, hogy az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia 2015-ben ünnepelte alapításának ezredik évfordulóját. A kiadvány a jubileumi évben rendezett előadásokat tartalmazza.

Az emlékkönyv arra figyelmeztet, hogy „kereszténységünk és magyarságunk nemcsak egyéni boldogulásunkat szolgálja, hanem értékeinket ma is vállaljuk és elhatározásunk, hogy ezt tovább is adjuk” – fogalmazott a plébános.

A Képes Krónika szerint Szent István király 1015-ben alapította meg az Óbudai Társkáptalant és a Szent Péter-templomot.

A most bemutatott több mint száz oldalas kötetben a tanulmányok történeti sorrendben követik egymást és mutatják be Óbuda katolikus múltját és emlékeit.

Forrás: MTI

Fotó: Óbuda.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria