Tárgyalásos megoldást sürget a pápa az iraki és a szíriai konfliktusra

Ferenc pápa – 2015. január 30., péntek | 14:42

Az Irakban és Szíriában dúló háború óriási tragédia, amelyre sürgősen tárgyalásos megoldást kell találni – szögezte le Ferenc pápa január 30-án, amikor a Vatikánban fogadta a katolikus egyház és a keleti ortodox egyházak közötti teológiai párbeszédre létrehozott nemzetközi vegyesbizottság tagjait.


Megoldani a kimerítő konfliktust

Testvéri találkozóra került sor a katolikus és a keleti ortodox teológusok között a pápa jelenlétében, egy olyan időszakban, amikor a Közel-Keletről folyamatosan drámai hírek érkeznek. „Ezért most különösen fontos, hogy osztozzunk a szomorúságban és fájdalomban a közel-keleti történések miatt, főként az iraki és a szíriai helyzet láttán” – hangsúlyozta a Szentatya.

„Megemlékezem a térség minden lakójáról, beleértve keresztény testvéreinket és a sok kisebbséget, akik elszenvedik ennek a kimerítő konfliktusnak a következményeit. Veletek együtt imádkozom mindennap azért, hogy sikerüljön hamar tárgyalásos megoldást találni. Könyörgök Isten jóságáért és könyörületességéért mindazok számára, akiket ez a mérhetetlen tragédia sújt.”

Keresztények a béke és az igazságosság szolgálatában

„Minden kereszténynek az a feladata, hogy együtt munkálkodjon egymás elfogadásáért és a kölcsönös bizalomért, hogy a béke és az igazságosság ügyét szolgáljuk” – állapította meg a pápa, majd így fohászkodott: „Annak a számos vértanúnak és szentnek a közbenjárása és példája, akik bátor tanúságot tettek Krisztusról egyházainkban, támogasson és erősítsen benneteket és keresztény közösségeiteket.”

A katolikus–ortodox teológiai párbeszéd

Ferenc pápa háláját fejezte ki a katolikus–ortodox teológiai bizottság munkájáért. A 2003-ban létrehozott vegyesbizottság az elmúlt tíz esztendőben történelmi távlatban vizsgálta meg, milyen formákban fejeződött ki az egyházak közössége az első századokban, és hogy mit jelent ma, amikor keressük a szeretetközösséget. A bizottság mostani találkozóján többek között a szentségek kérdését vizsgálták, különös tekintettel a keresztségre. A pápa annak a reményének adott hangot, hogy az elvégzett munka bőséges gyümölcsöket hoz a közös teológiai kutatásokban, és segít egyre mélyebben megélni a testvéri barátságot az egyházak között.

A keleti ortodox egyházak

A keleti ortodox egyházak azok, amelyek csak az első három ökumenikus zsinatot fogadták el (niceai, konstantinápolyi és efezusi zsinat). Hat ilyen egyház létezik: az egyiptomi kopt ortodox patriarkátus, az antiochiai, damaszkuszi és egész keleti szír ortodox patriarkátus, az örmény apostoli egyház, az etiópiai ortodox egyház, az eritreai ortodox egyház, valamint a szír malankár ortodox egyház.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria