Te Deum a pécsi székesegyházban

Hazai – 2019. január 3., csütörtök | 15:04

Az év utolsó napján, december 31-én Udvardy György megyéspüspök hálaadó szentmisét mutatott be a pécsi székesegyházban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Az év utolsó napján Mária módjára szeretnénk reflektálni mindarra, ami velünk történt. Mária meghallgatta a pásztorok szavait, szívébe véste, és elgondolkodott azon. Minden bizonnyal mindennapi tevékenysége volt, mert szerette volna egyre jobban felismerni hivatását, feladatát a Gyermekkel, és szerette volna megismerni Istent, aki hatalmas dolgokat művelt általa. Mária lelkületével tekintünk az elmúlt esztendőnkre, és szeretnénk hálát adni Isten hatalmas tetteiért” – mondta a főpásztor prédikációjának elején.

Az eseményekben Isten jelenlétének, logikájának felfedezése a cél – mondta Udvardy György püspök. – A visszatekintés, a reflektálás megerősíti bennünk Isten hatalmas tetteinek értékelését; döntéseink következményeit fedezhetjük fel és Isten munkásságát ismerhetjük fel életünkben a mi üdvösségünkért. A napok láncolata, az események egymás után való következményei az üdvösség művét építik mindannyiunk életében.

A megyéspüspök kiemelte: az elmúlt évben oktatási intézmények fejlesztései és templomok, plébániai épületek felújítása valósulhatott meg, amelyek a közösség szolgálatában állnak. Az egyházmegye, a közösség önmagában nem lenne képes ilyen jellegű és volumenű beruházásokra. Az épületek eszközök; céljuk, hogy a bennünk folyó munkát eredményessé tudják tenni. Az Egyház mindezen eszközöket az evangélium hirdetésére használja fel. A főpásztor az egyházmegyében zajló kiemelkedő pasztorális tevékenységről is beszélt.

„Hálát adunk, hogy ebben az esztendőben is elhangzott közösségeinkben az evangélium üzenete napról napra, vasárnapról vasárnapra. Az igaz tanítás! (…) Hálásak vagyunk, hogy Isten tanít minket, szól hozzánk! Nem kell keresgélnünk, hogy merre menjünk, mit gondoljunk..., megérint bennünket az Isten igéje. Hálát adunk mindannyian az egyházmegyében a megszentelés művéért, a szentségekért. Amikor hálát adunk a szentségekért, akkor az Isten életéért adunk hálát! Hogy a mi életünk Isteni élettel átszőtt, átjárt élet.”

Udvardy György kiemelte az egymásért való hálaadás fontosságát, az egymás által kibontakozó isteni útmutatásért. Hálát adott a vasárnapokért, amikor megállhatunk, megpihenhetünk, erőt nyerhetünk, találkozhatunk Istennel. Hálát adott a közéleti, kulturális, turisztikai tevékenységért. Pál apostol szavait idézve – „ha ti nem beszéltek, akkor a kövek fognak beszélni helyettetek” – kiemelte: a szép beszél ma. Hálát adott azért, hogy van lehetőségünk beszélni Istenről. A közösségek munkatársainak, a papságnak köszönetet mondott jelenlétükért, szolgálatukért; hálát adott a szerzetesek és szerzetesrendek tevékenységéért. A növekedésért, a reményért való hálaadás fontosságát is hangsúlyozta a főpásztor, ugyanígy a bocsánatkérés, a kiengesztelődés és a jó mellett való kiállás jelentőségét.

„Hálát adunk azért, hogy a Szentlélek Úristen bennünk, testvéreinkben működik, munkálkodik. Éltet, megújít, bátorít, erőt ad tagjainkba, visszaadja lelkünk ifjúságát. (...) Hisszük, hogy ezáltal növekszik közösségünk. (...) Isten irgalmából, a Szentlélek munkálkodásából született meg az a sok jó, aminek a részesei vagyunk” – hangzott el a szentbeszédben.

Milyen lesz a jövőnk? Isten jövője lesz. Egyszülött Fiának születésében megajándékozott bennünket ezzel az abszolút jövővel. Ezért nagy-nagy bizakodással és reménységgel tekintünk a jövő elé – mondta a megyéspüspök, majd arra buzdította a híveket, hogy tartsák szem előtt az egyházmegye 2019-es mottóját: „A remény pedig nem csal meg, mert a nekünk ajándékozott Szentlélekkel kiáradt szívünkbe az Isten szeretete” (Róm 5,5).

A jövőnkben benne van az Isten szeretete – emelte ki Udvardy György püspök. – Ezzel a bizalommal tekintsünk a jövőbe, kérjük Isten áldását, és kérjük égi Édesanyánk, az Istenszülő anyai pártfogását.

Te Deum imádsággal és szentségimádással zárult az év végi hálaadó szentmise a pécsi székesegyházban.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria