Tebenned örvendez, malaszttal teljes, minden teremtmény – Templombúcsú Beregdarócon

Hazai – 2017. szeptember 12., kedd | 10:31

A beregdaróci görögkatolikus egyházközség szeptember 3-án ünnepelte templomának búcsúját. A szertartást megelőzően Szocska Ábel apostoli kormányzó megáldotta az egyházközség által állíttatott keresztet a helyi temetőben. A hálaadó Szent Liturgián Lakatos László prédikált.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A beregdaróci görögkatolikus egyházközség szeptember 3-án ünnepelte templomának búcsúját, az Istenszülő Szűz Mária születése ünnepét. A temetőben állíttatott kereszt megáldása után kezdetét vette a Szent Liturgia, amelyet Szocska Ábel apostoli kormányzó vezetett Lakatos László, Mosolygó Béla, Pásztor István, Bárány Péter és Szikora Ede Szabolcs közreműködésével.


Lakatos László prédikációjában arról beszélt: „Ma ünnepeljük azt, hogy Isten beteljesítette ígéretét, amelyet a paradicsom kertjében tett, arról a csodálatos asszonyról, akiről később a Szent Iratok olyan nagyszerűen fogalmaztak.”

A parókus szentbeszédében az Istenszülő csodálatos voltát emelte ki, akinek már születése is minden emberi reménységen felül történt. A gonosz, a bűn már fogantatásától távol állt Joákim és Anna gyermekétől. Az Isten küldte számunkra Máriát, akin keresztül Jézus az égből a földre, hozzánk, emberekhez eljött.


Lakatos László kiemelte: a gonosz lélek számára az Istenszülő rettenetes, hiszen csodálatos, tiszta, szép, szeplőtelen, kegyelemmel teljes és alázatos. Majd a következő kérdést tette fel: „Mit jelent mindaz, amit az Isten adott nekünk Máriában? Mi is legyünk félelmetesek mindenféle gonoszsággal szemben, rettenetesek a gonosz lélek számára. Tanítása szerint ezt úgy érhetjük el, ha tiszta lelkűek leszünk a bűnbánat szentsége által, ha Krisztus szent testét és vérét vesszük, amely által az Isten templomai leszünk, és ha Isten kegyelmét hordozzuk.”

Lakatos László végül hangsúlyozta, hogy a külsőségek helyett belső, lelki értékeink építésén munkálkodjunk, és tegyünk meg mindent azért, hogy elnyerjük Isten kegyelmét, amely által Istentől áldottá válhatunk.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Zadubenszki Norbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria