Tegyetek tanúságot! – Három papot szentelt Veszprémben Márfi Gyula érsek

Hazai – 2017. június 23., péntek | 15:26

Márfi Gyula érsek június 16-án a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-templomban áldozópappá szentelte Bacsa Dávid, Gyulai Péter István és Varga-Csikász Bence diakónust.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Homíliájában a főpásztor arról beszélt, milyen jó tulajdonságokkal kell megfelelni a papi hivatás követelményeinek. Hangsúlyozta: Isten szeret minket, ezért kívánja, hogy szeressük őt, és átadjuk magunkat neki szívünkből, lelkünkből, testestül-lelkestül szeressük és szolgáljuk őt.

„A papszentelés során a Szentlélek lefoglalja a szemeiteket, hogy lássátok Istent. Lefoglalja a füleiteket, hogy ti is elmondhassátok, amit az ifjú Sámuel mondott: »Szólj, Uram, mert hallja a te szolgád!« (1Sám 3,9). Lefoglalja a szátokat, hogy legyetek az Ige magvetői, amíg az Úr engedi, ne szűnjetek meg beszélni róla. Tanítsatok, tegyetek tanúságot! Figyelmeztessétek a népet, ha vétkezik, buzdítsátok őket a jóra, és vigasztaljátok, ha szomorúság éri őket – buzdította a szentelendőket a veszprémi érsek. – Lefoglalta az Úr a lábatokat is: az apostolság része, hogy útra kell kelni. Lefoglalta az Úr a kezeiteket, hogy azzal érintsétek Krisztus testét, és osszátok szét testvéreiteknek. Lefoglalja az értelmeteket, hogy mindig róla gondolkozzatok. Ne szűnjetek meg elmélkedni, tanulni. Lefoglalja a szíveteket. Hasonlóvá kell válnotok a szelíd és alázatos szívű Jézushoz, aki engedte, hogy a mi üdvösségünkért a katona átszúrja oldalát. Megalázta magát, mert szeretett minket.”

„A jó szív segítsen titeket, hogy mindig áhítattal és szeretettel mutassátok be a legszentebb áldozatot. Legyetek gondos pásztorok különösen a gyóntatószékben és a betegek ágya mellett. Rátok is vonatkozik az Úr szava: »Ez az én szolgám, akit kiválasztottam, szeretett fiam, akiben tetszésemet találom. Kiárasztom rá Lelkemet, és ítéletet hirdet a népeknek. Nem vitatkozik s nem kiabál, szavát sem hallják a tereken. A megroppant nádat nem töri le, a pislákoló mécsbelet nem oltja el, míg győzelemre nem viszi az igazságot« (Mt 12, 18–20)” – emlékeztetett Izajás próféta szavaira Márfi Gyula.

A szentbeszéd után a papjelöltek egyenként a főpásztor elé járultak, és letérdelve tiszteletet és engedelmességet ígértek az érseknek és utódainak. Ezt követően – a Mindenszentek litániája alatt – arcra borultak, míg a többiek letérdelve imádkoztak.

Ezután az érsek két kezét a szentelendők fejére tette, amit a papság kézrátétele követett. A főpásztor elénekelte a felszentelő imádságot; a felszentelt új papokra ráadták a stólát és a miseruhát. Márfi Gyula megkente kezüket krizmával, átadta nekik szolgálatuk eszközeit, a paténát és a kelyhet, majd – a szentelési szertartás lezárásaként – békecsókot váltott velük, amit a papság békecsókja követett.

Az újonnan felszentelt papok együtt mutatták be a szentmisét főpásztorukkal. A szertartás végén újmisés áldásban részesítették Márfi Gyula érseket.

Forrás, fotó és videó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria