Templom- és oltárszentelés a csengerújfalui búcsún

Hazai – 2018. augusztus 17., péntek | 10:00

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengerújfalu görögkatolikus egyházközségének hívei különleges templombúcsút tartottak augusztus 12-én. Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök celebrálta az oltárszenteléssel egybekötött búcsúi Szent Liturgiát.

A Szent Liturgia előtt a „Hints meg engem izsóppal és megtisztulok, moss meg engem és a hónál fehérebb leszek” liturgikus szöveg többszöri éneklésének kíséretében a püspök megszentelte a templomkülsőt, majd az szentélyben az oltárt.

A templom, mint minden templombúcsú alkalmával, most is megtelt. Sokan érkeztek a környékbeli településekről, valamint a határon túlról is. A helyi hívekkel együtt imádkoztak a csengeri esperesi kerület papjai, a közösségben korábban itt szolgált parókusok közül Trella Tibor és Papp Miklós. Mivel az egyházközség lelkipásztora egy évvel ezelőtt Kárpátaljáról érkezett, ezért a templombúcsún tiszteletét tette a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Magyar Esperesi Kerületének püspökhelyettese, Demkó Ferenc atya is.

A helynök a Szent Liturgia keretében „nabedrennyiket” (speciális négyszöglet alakú ruhadarab, melyet a pap a vállán visel a Szent Liturgián) adományozott a helyi parókus atyának munkája elismeréséül, Milan Šašik püspök megbízásából és Szocska Ábel püspök áldásával. A hívek az „Axios” (görögül ’méltó’) háromszori éneklésével fejezték ki örömüket. A templombúcsún jelen volt a közélet képviseletében Kovács Sándor országgyűlési képviselő is. 

A főpásztor prédikációjának elején az oltárszentelés különösen szép imádságait magyarázta, majd beszélt a közösség megtartó erejéről is. A hívek nagy figyelemmel hallgatták Ábel püspök szívhez szóló gondolatait.

A liturgia hirdetésének keretében az egyházközség hittanosai köszöntötték a Nyíregyházi Egyházmegye főpásztorát, aki örömmel fogadta a kedves szavakat és szeretettel köszönte meg a hittanosok szereplését. A gyerekek köszöntése után Bakancsos Sándor csengerújfalui parókus szólította meg a főpásztort, a jelen lévő papságot, a testvéregyházak képviselőit, valamint a híveket. Az egyházközség vezetője megköszönte a magyar kormánynak, az egyházmegyének, az önkormányzat vezetőjének, a polgármesternek, valamint a híveknek mind az anyagi, mind pedig az erkölcsi támogatást.

A templombúcsú szeretetvendégséggel folytatódott a templomkertben, ahol kötetlen formában beszélgettek egymással a hívek, a papság és a főpásztor.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Csengerújfalui egyházközség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria