Templommegáldás és ezüstmise a kilyénfalvi búcsún

Külhoni – 2014. július 24., csütörtök | 12:57

Templomuk védőszentjének ünnepére, a felújított istenháza újraáldására gyűltek össze a helyiek az erdélyi Kilyénfalván július 22-én. Ez alkalommal mutatta be ezüstmiséjét Fejér Lajos helyi plébános – írja Pethő Melánia a Székelyhon.ro-n.

Fejér Lajos pappá szentelése után öt évig Csomafalván, négy évig Székelyudvarhelyen, nyolc évig Gyulafehérváron, három évig Gyergyószentmiklóson szolgált. Kilyénfalván öt éve tölti be a plébánosi feladatkört.

„Templomunk védőszentje, Szent Mária Magdolna élete követésre sarkall, a megtérésre buzdít bennünket” – hívta fel a hívek figyelmét Fejér Lajos kilyénfalvi plébános. Rámutatott: Mária Magdolna felismerte Jézusban a megváltót, nyomába szegődött, bűnbánatot tartott, ő volt az, aki elsőként találkozott feltámadt üdvözítőjével, és a feltámadás örömhírét vitte az apostoloknak. „A bűnbánatban kell őt követnünk, hogy találkozhassunk Krisztussal” – figyelmeztette az egybegyűlteket az atya.

Pappá szentelésének 25 éves jubileumán Fejér Lajos hálát adott azért, hogy Istent szolgálhatja, hogy a Teremtő kegyelmeiben részesül. „Lásd, eljövök Uram, hogy teljesítsem akaratodat” – huszonöt év  múltán is tartja magát papi jelmondatához, a 40. zsoltár 8. versének szavaihoz. A jubiláns plébános köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik imával, erkölcsi támogatással segítették, hogy mindmáig megélhesse a választott jelmondat üzenetét. Köszönetet mondott azoknak is, akik a kilyénfalvi templom három évig tartó külső-belső felújítását erkölcsileg és anyagilag támogatták.

A szentmise keretében Tamás József segédpüspök áldotta meg a felújított istenházát, majd az ünnep szónokaként szólt a hívekhez. Prédikációjában a hármas ünnep fontosságát, jelentőségét fejtette ki. Rámutatott, a templom szent hely, itt találkozhat a hívő ember Istennel. A papi jubileumokról, a búcsúünnepekről szólva az Istentől kapott kegyelmekre, az ezekért kinyilvánítandó hála szükségességére mutatott rá a szónok.

„Ezek az ünnepek alkalmak a pap számára, hogy megköszönje Istennek a kiválasztottságát, azt, hogy Isten közvetlen munkatársának hívta meg, feladatokat, küldetést bízott rá” – fogalmazott a segédpüspök. „Arra is alkalmat adnak az ünnepek, hogy számot vessen a pap önmagával és feladataival. Ezt időközönként minden egyes embernek meg kell tennie: szembe kellene néznie önmagával, számba kellene vennie azt, mit vár el tőle az Isten, és hogyan teljesítette a rábízott feladatokat, mit sikerült megvalósítania, és mit nem. Ennek nyomán látja meg az ember, hogy miben kellene javítania, mit kellene jóvátennie. A pap számára alkalom arra is az ilyen ünnep, hogy fölélessze önmagában a papszentelés által kapott isteni kegyelmeket. A hívek számára is alkalom arra, hogy a papsághoz való viszonyukat elmélyítsék.”

Tamás József rámutatott, Mária Magdolna példát mutat, hogyan kell megbecsülni, értékelni mindazt, amit Isten az ő kiválasztottain, küldöttein keresztül ad népének. „Adja az Isten, hogy az ilyen alkalmak mindannyiunk számára a kegyelem, az isteni áldás forrásai legyenek” – zárta gondolatait a szónok.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria