Templommegáldás Pellérden

Hazai – 2014. november 26., szerda | 9:15

Udvardy György megyéspüspök november 23-án, Krisztus király vasárnapján megáldotta a megújult pellérdi Szent Margit-templomot. Széles körű összefogással és a pellérdi közösség önkéntes munkájának köszönhetően 19 millió forintból új tetőt kapott az épület – adja hírül a Pécsi Egyházmegye honlapja.


„A templomtorony nemcsak iránymutató, nemcsak a hazaérkezés örömét jelzi: a templom a mi otthonunk, közösségünk helye, ahol hallhatjuk Isten igéjét, ahol részesülhetünk a szentségekben, ahol a testvéri közösségben megoszthatjuk örömünket.” Ezekkel a szavakkal kezdte a pellérdi templomkertben ünnepi beszédét Udvardy György pécsi megyéspüspök.

„Isten hajlékot vett nálunk, embereknél, és ahol ő lakást vesz, ott a közösség lehetőségéhez képest mindig a legszebb otthont kell megteremteni Neki. Ilyenkor nemcsak egy régi épületet óvunk meg az enyészettől, hanem az Isten hajlékát akarjuk gondozni, és a legszebbet adni, hogy ő közöttünk lakozzon, erről megbizonyosodjunk, és mi is örömmel tudjunk betérni oda mint saját otthonunkba. Otthonunkba, ahol a rend, a tisztaság, a szépség és a művészi alkotás, mind-mind Isten szépségére, jóságára és tisztaságára emlékeztet bennünket” – hangsúlyozta Udvardy püspök.


Vasárnap a katolikus egyház Jézus Krisztusra, a világmindenség királyára emlékezett. „Krisztus király ünnepén különösen nagy öröm egy megújult isteni hajlékot megáldani, megerősítve azt, hogy ez a közösség nem ismer más urat, mint Jézust, a Krisztust” – zárta beszédét Udvardy György megyéspüspök.

Az ünnepi szentmise a pellérdi művelődési házban rendezett állófogadással folytatódott. A tervek szerint a következő lépésben a templom vízelvezetését korszerűsítik, majd a külső vakolás és a torony felújítása következik.

A pellérdi Szent Margit-templomról már 1707-ből találhatunk írásos említést, 1714-ben pedig már szentmiséket is bemutattak itt. Az épületet az 1990-es évek elején kívül-belül felújították, de a tetőszerkezet cseréjére akkor nem került sor.

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria