Megújult a zsédenyi templom

Hazai – 2017. november 14., kedd | 10:40

Megújult Vas megye egyik legrégebbi Szent Márton-temploma. A felújított épületet november 12-én, Szent Márton ünnepe alkalmából áldotta meg Székely János szombathelyi megyéspüspök.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Zsédeny neve egy 1221-ben kelt okiratban szerepel először, templomának titulusát pedig már 1238-ban oklevél említi. Oltárképének előterében Szent Márton már püspökként jelenik meg. A képen az amiens-i városfal előtti köpenymegosztás jelenete, a lovon ülő, köpenyét kettévágó római katona és a félmeztelen koldus látható, és ott van Márton attribútuma, a lúd is.

A felújításra a zsédenyi egyházközség tizenegy millió forintot nyert pályázaton, a munkálatok befejezéséhez azonban a Szombathelyi Egyházmegye és a hívek anyagi támogatására is szükség volt. A renováció keretében a tető- és ácsszerkezet felújítására, az esőcsatornák, az ablakok és a homlokzati vakolat cseréjére, valamint a homlokzat festésére került sor, de kiépült a szivárgórendszer, elkészült az utólagos vízszigetelés, valamint megszépült a templom környezete is.

A templom belseje is megújult: belső vakolatcsere után a teljes templombelsőt kifestették. A tereprendezés során a régi betonjárda helyett térkövezett járda készült. A sekrestye bejárata feletti hullámos lemeztető helyére fából készült előtető került, cserépfedéssel. Egyházközségi adományok révén a toronysisak felújítását is el tudták végeztetni, emellett a szobrokat is felújították.

A templomot Székely János megyéspüspök áldotta meg. A főpásztor homíliájában arról beszélt, hogy a templom az a hely, ahol találkozhatunk Jézussal. „Az ember szívét semmi más nem tudja egészen betölteni, csak az Isten. Itt, a templomban az ő igéjét hallgathatjuk, a szentségek forrásából részesülhetünk. Krisztus békéje betölt itt minket, amit senki nem tud elvenni tőlünk. Hálát adunk, hogy Isten itt lakik közöttünk, emberré lett, át akarta ölelni a világot és ma is jelen van igéjében, szentségeiben.”

A püspök kitért arra is, hogy otthonaink akkor tudnak a szeretet, a béke, a megértés helyei lenni, ha ott van az emberi házak között az Isten háza – ha haza tudjuk vinni a templomokból az Isten békéjét, ha tudunk innen erőt meríteni.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria