Templomuk centenáriumát ünnepelték a kárásztelkiek

Külhoni – 2017. május 23., kedd | 17:32

Kulturális és vallási rendezvénysorozatot szervezett a Szilágy megyei kárásztelki római katolikus egyházközség a Szent Kereszt felmagasztalása-templom felszentelésének századik évfordulóján, „Isten temploma szent, és ez a templom ti vagytok” (1Kor 3,17) mottóval.

A jubileum alkalmából tartott többhetes programsorozat keretében Böcskei László megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét május 21-én, amelyen a helyi hívek mellett sok hazatérő fiatal és meghívott vendég is részt vett.

A liturgiát a nagyváradi székesegyház gyermekkórusa (Oláh Gabriella kántor vezetésével), valamint a nagyvárad-újvárosi Szent László-plébánia Halmos László kórusa (Kribus Mónika kántor vezetésével) tette szebbé énekével.

A szentmise után körmenetet végeztek a százéves plébániatemplom körül. Erre az alkalomra Kárásztelekre vitték a szentjobbi Szűz Mária-kegyképet, amely még soha nem hagyta el őrzési és tiszteleti helyét.

A liturgia előtt megáldották a település határában állított új kőkeresztet. A feszület – amelynek felirata: „Crux firmat mitem, mitigat fortem”, vagyis „A kereszt erősíti a gyengét, szelídíti az erőset” – az egyháztanács elnöke, Ágoston Zsolt, valamint Ágoston József, Ágoston Attila és családjuk adományából készült el Isten dicsőségére, a centenárium alkalmából.

Az évforduló alkalmából emléktáblát is állíttattak, amelyet az egyházmegye főpásztora szintén megáldott az ünnepség során.

A jubileumi programsorozat keretében minden korosztályt megszólítottak: a kerületi ifjúsági találkozón Istvánfi Szilárd, a szatmári Kis Szent Teréz-templom segédlelkésze prédikált; az idős házaspárok találkozóját Barta Barnabás, a Szatmári Egyházmegye püspöki titkára vezette, akinek édesapja Kárásztelekről származik. A centenáriumra A kereszt oltalmában címmel könyv is megjelent, Nagy Mihály Zoltán és Erdei János szerkesztésében.

A templom – Isten lakóhelye a Földön címmel korábban, május 17-én Kovács F. Zsolt püspökségi irodaigazgató, Kárásztelek szülötte tartott előadást. Az ünnepi héten a szentmisék celebrálására a településhez kötődő papokat hívtak meg: Tóth Attila Levente tasnádszántói plébánost, a nagyváradi Barta Szabolcs lazarista szerzetest, illetve Ozsváth József székelyhídi plébánost.

Nagy Jácint plébánost az egyháztanácsosok, valamint kárásztelki és Kárásztelekről elszármazott hívők segítették az ünnepségsorozat megszervezésében.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria