Természettudományos oktatási szakkiállítás a kecskeméti Piarista Gimnáziumban

Megszentelt élet – 2015. október 7., szerda | 10:58

Október 3-án sikeresen lezajlott a második természettudományos oktatási szakkiállítás a kecskeméti Piarista Gimnáziumban.


A rendezvény a gimnázium Öveges Józsefről elnevezett laboratóriuma és a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium Termosz Laboratóriuma együttműködésével jött létre. A program A Piarista Rend Magyar Tartománya természettudományos centrumának létrehozása Öveges József egykori kecskeméti piarista iskolájában című, TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0062 kódú pályázat keretében valósult meg.

A rendezvényen a tanárok és a diákok különféle kategóriákban mutathatták be a természettudományos ismeretek elsajátításában használt módszereiket:
– 5-10 perces rövidfilmek, rövid előadások,
– fényképkiállítás,
– poszterkiállítás,
– kísérleti bemutatók.

Több mint kétszáz résztvevő érkezett Kecskemétre a kiállításra az egész országból, Kisvárdától Szombathelyig. A rendezvény díszvendége Ulrike Martin, a dortmundi Kitz.Do nevű diáklabor vezetője, a Német Laborszövetség képviselője volt, aki előadást tartott A német nyelvterület diáklaborjainak szövetsége címmel. A szakember az általa képviselt szervezet kapcsán beszámolt a társaság működéséről, lehetőségeiről.

A programok három különböző szekcióban zajlottak: fizika, kémia és biológia. Több mint negyven természettudományi tárgyú előadás hangzott el. A résztvevőknek lehetőségük nyílt az Öveges Diáklabor projektkísérleteit is kipróbálni, és megtekinteni a folyosón rendezett fényképkiállítást, amelynek egyik fele a résztvevők természetfotóit, másik fele az Öveges-laborokban zajló munkát mutatta be.

A programmal párhuzamosan megrendezték a hazai Öveges-laborok találkozóját is. Az elmúlt néhány évben uniós forrásból hatvanhat diáklabor jött létre különböző iskolákban. A résztvevők lépéseket tettek annak érdekében, hogy a laborok szövetséget hozzanak létre, ami segíti munkájukat, különösen a szakmai együttműködés, fejlesztés területén. Céljuk, hogy közösen építsenek ki kapcsolatrendszert az iskolafenntartókkal, a felsőoktatással, vállalkozásokkal, szakmai műhelyekkel és az ipari szektorral, hogy a magyarországi természettudományos oktatás fejlesztésében minél hatékonyabban tudjanak közreműködni. (Kecskeméten és környékén a Bányai Júlia Gimnáziumban, Kiskunfélegyházán a Móra Ferenc Gimnáziumban, Dabason a Móricz Zsigmond Gimnáziumban, Kiskunhalason a Szilády Áron Gimnáziumban, Kalocsán a Szent István Gimnáziumban és a rendezvényt szervező Piarista Gimnáziumban működik Öveges Diáklabor.)

A résztvevők megállapíthatták, hogy a természettudományok hatalmas lehetőséget rejtenek nemcsak a diákok, hanem a tanárok számára is, és kellő motivációval, kreativitással, az ismeretek elmélyítésével izgalmas eredmények születnek.

Forrás és fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria