Tiranai béketalálkozó – javaslat közös európai támogatási rendszer kidolgozására a menekültekért

Nézőpont – 2015. szeptember 10., csütörtök | 16:00

Andrea Riccardi, a Szent Egyed közösség alapítója a szeptember 6. és 8. között tartott tiranai béketalálkozón Ferenc pápa buzdítása nyomán felhívta a figyelmet arra, hogy hatékony módszereket kell kidolgozni a menekültek megsegítésére – tájékoztat a Vatikáni Rádió olasz portálja.


Riccardi – aki egyháztörténész, és integrációért felelős miniszter is volt Olaszországban az előző, szakértői kormányban – a Vatikáni Rádió riporterének elmondta, hogy Európának nyitottnak kell lennie a menekültek előtt, és újra kell gondolnia önmagát. Nem megszállás zajlik, hanem olyan folyamat, amely gazdagítja társadalmainkat. Európa nem gondolkodott el érdemben ezen a kérdésen, mindig csak úgy foglalkozott vele, mint egy szükséghelyzettel, amely pár hónap alatt elmúlik.

Eljött az ideje, hogy hosszú távú terveket dolgozzunk ki – hangsúlyozta Riccardi. Újra meg kell határoznunk Európát, amely afelé tart, hogy félelmébe zárkózva megöregszik. Európa nem lehet olyan földrész, amely csak önmagáért él. Az embereknek szükségük van bátorításra: amikor meghallották a pápa hangját és Merkel kancellár útmutatását, sokan megmozdultak. Riccardi véleménye szerint az európai ember jólelkű, különösen amikor gyermekek segítéséről is szó van.

Eddig nem sokat tettünk – állapította meg az egyháztörténész. Fontosnak tartja, hogy ne rejtőzzünk falak mögé. Ferenc pápa arra hív, hogy az európai egyházmegyék egységesen lépjenek fel, a felhívása minden egyes plébániához szól, vagyis az egész katolikus egyházhoz, minden egyes hívőhöz. Arra is hív, hogy gondoljuk át, mi a szerepe Európának a világban, a Földközi-tenger térségében.


A tiranai béketalálkozón Andrea Riccardi azt javasolta, hogy az európai államok dolgozzanak ki egy egységes támogatási rendszert, amely az egész földrészen egységesen segíti a menekülteket. Ez lehetővé tenné, hogy az európai polgárok, intézmények, plébániák, civil szervezetek vállalni tudják a menekültek befogadását. Nemcsak a már Európába érkezett menekültek befogadását segítené a rendszer, hanem azokét is, akik a válságterületekről útra kelnek. Elkerülhető lenne ezáltal, hogy embercsempészekre bízzák magukat és életveszélyes utakon induljanak el.

Albánia fővárosában, Tiranában rendezték meg idén szeptember 6. és 8. között azt a béketalálkozót, amelyen a világvallások vezetői, a nemzetközi kulturális és politikai élet képviselői folytattak párbeszédet, osztoztak egymással a béke iránt való elkötelezettségben. Az évről évre más-más városban megszervezett béketalálkozón a Szent II. János Pál pápa által 1986-ban összehívott assisi találkozó szellemében a világvallások vezetői hitet tesznek amellett, hogy a vallások mindig a békét képviselik. Idén több mint négyszáz vallási képviselő gyűlt össze és több ezer érdeklődő utazott az albán fővárosba, hogy részt vegyen a békeimádságon és a kerekasztal-beszélgetéseken.

Ferenc pápa üzenetet küldött a találkozó résztvevőinek, amelyben hangsúlyozta, hogy napjainkban, amikor a világ sok részén erőszak uralkodik, eltiporják a vallásszabadságot, még nagyobb erővel kell hirdetni azt az igazságot, hogy nem szabad beletörődni a háborúba. És nem szabad közönyösnek lenni a háború miatt szenvedőkkel. Mindig van lehetőség arra, hogy kiálljunk a béke mellett, ez nem egy naiv hozzáállás, hanem azt a hitünket fejezi ki, hogy Istennek semmi nem lehetetlen – hangsúlyozta üzenetében a pápa.

Az idei találkozóra hajó indult Olaszországból olyan emberekkel a fedélzetén, akik a ’90-es évek elején hajókkal, gumicsónakokkal menekültként érkeztek Albániából Olaszországba. Azóta integrálódtak az olasz társadalomba, és ezzel a fordított partra szállással azt akarták tanúsítani, hogy az integráció lehetséges. A Bariból Durazzóba tartó hajón az egykori albán menekülteken kívül számos fiatal is utazott egész Olaszország területéről, hogy együtt hirdessék a találkozó mottóját: „A béke mindig lehetséges.”

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria