Tiszteletre méltó Serafin Kaszuba OFMCap – aki közel negyven éven át titokban misézett

Megszentelt élet – 2017. október 13., péntek | 13:58

Ferenc pápa október 9-én elismerte Serafin Kaszuba OFMCap hősies erényeit: a kapucinus szerzetes pap közel negyven éven át titokban misézett a Szovjetunió különböző vidékein.

Serafin Kaszuba OFMCap 1910. június 17-én született a Lvivhez (Lemberg) közeli Zamarstynówban, amely akkor az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott. Eredeti neve Alojzy Kazimierz. 18 éves korában kezdte meg a noviciátust Lengyelországban a kapucinusoknál, 1932-ben tett örökfogadalmat, egy évre rá szentelték pappá. A krakkói Jagelló Egyetemen tanult.

1940-ben kezdett Lvivben és Volhíniában (Voliny) szolgálni, melyek akkor már a Szovjetunióhoz tartoztak. Később bevonultak a németek, majd 1944-ben visszatért a szovjet uralom. Amikor a lengyelek elleni etnikai tisztogatás zajlott Volhíniában a II. világháború alatt, akkor is a helyén maradt, nem hagyta el a híveket.

1945-ben a szovjet hatóságok regisztrálták mint papot a mai Ukrajna területén található Rivnében (Rovno). Volhínia állt szolgálata középpontjában, de litván és lett vidékekre is gyakran utazott.

1958-ban a szovjet hatóságok megfosztották attól a jogtól, hogy nyilvánosan láthassa el papi feladatait, attól kezdve titokban járt az ukrán, belarusz, litván és észt hívekhez. 1963-ban Kazahsztánba utazott, ahova több tízezer lengyelt deportáltak a szovjet hatóságok. Továbbra is titokban misézett és végezte egyéb feladatait, a külvilág csak annyit tudott, hogy egy könyvkötőműhelyben dolgozik.

1966-ban letartóztatták, és börtönbüntetésre ítélték, de már a következő évben szabadult, és folytathatta papi tevékenységét Kazahsztánban.

Tüdőbaja és egyre romló hallása miatt Lengyelországba utazott gyógykezelésre 1968-ban. Wroclawi műtéte után, 1970 júniusában visszatért Kazahsztánba. 1977. szeptember 20-án bekövetkező haláláig Kazahsztánban és Ukrajnában látta el a híveket – zsolozsmázás közben érte a halál Lvivben.

Bár szenttéavatási ügye még korai szakaszban tart, nagy tisztelet övezi Serafin atyát korábbi szolgálati helyein; sok család megőrizte a magánoltárokat, melyeknél misét mondott otthonaikban az üldöztetés idején.

Ferenc pápa október 9-én fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát, akit felhatalmazott újabb dekrétumok közzétételére. A kongregáció elismeri Serafin Kaszuba OFM és további hat személy hősies erényeit, akiket ezentúl a „tiszteletre méltó” jelzővel illethet az Egyház. Elismerték egy ferences pap, Tullio Maruzzo és egy ferences harmadrendi, Luis Obdulio Navarro vértanúságát – mindkettejüket hit elleni gyűlöletből gyilkolták meg 1981-ben Guatemalában. Vértanúságuk elismerése azt is jelenti, hogy megnyílt az út boldoggá avatásuk felé.

Forrás és fotó: Catholic News Agency

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria