Tizedik alkalommal rendezték meg a Prága–Orvieto stafétazarándoklatot

Kitekintő – 2016. május 31., kedd | 10:50

Prágai Péter nyomában idén immár tizedik alkalommal rendezték meg a Csehországból Olaszországba vezető Prága–Bolsena–Orvieto stafétazarándoklatot az Úr Testének és Vérének ünnepe alkalmából május 15. és 28. között.

Idén május 15-én indult el Prágából a mintegy 1200 kilométeres stafétazarándoklat. Ezt megelőzően május 12-én este a Szent Vitus-székesegyház felszentelésének emlékére tartott ünnepi szentmisén Dominik Duka bíboros, prágai érsek emlékeztetett Prágai Péter alakjára, aki a cseh fővárost összekapcsolja az olaszországi Orvietóval, a bolsenai eucharisztikus csodának köszönhetően. A szertartás során Duka bíboros átnyújtotta Orvieto és Prága polgármesterének a tizedik zarándoklat pergamenjét.

A stafétazarándoklat résztvevői a Cseh Köztársaságból Ausztrián keresztül érkeztek az Umbria régióbeli Orvietóba május 28-án, Úrnapja ünnepének vigíliáján. Május 29-én a dómban részt vettek az az ünnepélyes szentmisén és az azt követő körmeneten, melyhez csatlakozott az orvietói történelmi felvonulás 400 résztvevője is. Korhű kosztümökben és fegyverzettel, zászlókkal vonultak fel dob- és trombitaszó kíséretében, hiteles képet nyújtva a középkori umbriai városállam mélyen gyökerező vallásosságáról, pompájáról, virágzó kultúrájáról.


Hiteles írott források szerint 1263-ban egy bizonyos Prágai Péter (Peter von Prag) nevű pap misézett a Rómától mintegy 130 kilométerre északra fekvő Bolsenában a Szent Krisztina-templomban. Miközben a szentmisét bemutatta, kétségek gyötörték, hogy Krisztus valóságosan jelen van-e az átváltoztatott ostyában. Mikor kimondta az átváltoztatás szavait, a megtört ostyából vércseppek hullottak az oltárra és a korporáléra. A márványpadló néhány köve is véres lett. A bolsenai hívek a bevérzett oltárkendőt körmenetben vitték IV. Orbán pápához, aki éppen a közeli Orvietóban tartózkodott. A pápa, miután 1264. augusztus 11-én meggyőződött a „bolsenai mise” hitelességéről, szeptember 8-ai dátummal kiadta a Transiturus kezdetű bullát, amellyel elrendelte és az egész egyházra kiterjesztette Corpus Domini, Úrnapja ünnepét. Az értékes kövekkel kirakott ereklyetartóban őrzött lenvászon oltárkendőt az orvietói dómban lehet megtekinteni. Úrnapján kiteszik az oltárra, majd körmenetben viszik végig a város utcáin. A csodát megörökítő hivatalos pergamen is fennmaradt az utókor számára. A három márványkövet, amelyekre a szent ostyából fakadó vér hullott, a bolsenai Szent Krisztina-templom Csoda-kápolnájában őrzik.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria