Tizedik nagyhétvégéjét tartotta a dombóvári Szent II. János Pál pápa Antióchia közösség

Hazai – 2017. március 23., csütörtök | 12:24

Március 17. és 19. között tartotta meg a tizedik úgynevezett nagyhétvégét Dombóváron a Szent II. János Pál pápa Antióchia közösség. A háromnapos rendezvény zárásaként Udvardy György pécsi megyéspüspök mutatott be szentmisét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A dombóvári Szent II. János Pál pápa Antióchia közösség mostani nagyhétvégéjén a fő téma az volt, mit jelent kereszténynek lenni a világban, hogyan lehet elköteleződni Krisztus mellett.

Udvardy György püspök homíliájában a szamáriai asszony történetéről beszélt a fiataloknak. Rámutatott: a lelki szomjúság és a Krisztusra ébredés összefüggése a mi életünkben is jelen van. Mindennap ahhoz a kúthoz fordulunk, amely megújulást, életet, erőt ad. Ehhez azonban fel kell ismerni a vágyakat, meg kell tudni, hol van a kút, és látni kell, hogy ennél a kútnál ott van Jézus, aki párbeszédet kezd mindenkivel, így lesz ő az élő víz forrása.

Az Antióchia mozgalom a 16–24 éves korosztályt szervezi plébániai közösségekbe. A közösséghez a fiatalok társaik meghívására, rendszerint az úgynevezett „Antióchia-hétvégén” keresztül csatlakoznak. A hétvégi programot rendszeres heti találkozók követik, amelyek lehetőséget kínálnak arra, hogy a fiatalok meghallgassák egymást, megbeszéljék, és jobban megértsék, mit jelent ma katolikusnak lenni.

A mozgalmat az első ismert keresztény közösségek helyéről nevezték el. „A tanítványokat először Antióchiában nevezték keresztényeknek” (ApCsel 11,26).

Az Antióchia programot az 1960-as években fejlesztették ki az Egyesült Államok Indiana államában működő Notre Dame katolikus egyetemen, és kollégiumi programként szervezték. 1973-ban alakították át a középiskolai korosztály számára, és plébániai alapokra helyezték. Az Antióchia mozgalom 1980-ban került Ausztráliába, onnan pedig az ausztráliai közösségek munkájának és szeretetének köszönhetően 1994-ben jutott el Magyarországra.

Az Antióchia mozgalom a keresztény közösség megtapasztalása által segíti a fiatalokat abban, hogy növekedjenek Krisztus és az Egyház szeretetében – olyan közösségben, amely mindig befogadja és támogatja őket.

Forrás: Antiochia.hu

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria